<P class="MsoNormal">Eladták a Thonet-gyárat

Vágólapra másolva!
A világhírű Thonet céget, amely másfél évszázada az egész világon ismert hajlított fából készült bútorairól, 170 millió schillingért eladták a Poltrono Frau olasz bútorgyártó vállalatnak.
Vágólapra másolva!

Eddigi tulajdonosa, a német Wolfgang T. Mellinghoff 1996 végén vásárolta meg az akkor csődhelyzetben lévő stájerországi manufaktúrát jelképes egy schillingért, valamint a szerződésben foglalt 120 millió schillinges beruházásért. Mellinghoff most azzal indokolta a patinás cég eladását, hogy a tervezett nemzetközi expanzió fél milliárd schillingbe kerülne, amit nem képes finanszírozni.

A cég a gyártást is beleértve Ausztriában marad, sőt, az olasz cég a tervek szint új boltot is nyit Bécsben, miután az osztrák főváros legelegánsabb utcáján, a Kohlmarkton lévő üzlet nemrég tönkrement, s helyét egy nemzetközi ruházati lánc foglalta el.

Thonet-történelem

Michael Thonet 1819-ben, az asztalosszakma kitanulása után nyitotta meg első műhelyét szülővárosában, a Rajna menti Boppardban. A fiatal Thonet hamar rájött, hogy az enyvben főzött, vékony farudakból álló bútorok amellett, hogy rendkívül tartósak, rövidebb idő alatt és kevesebb faanyagból állíthatóak elő, mint a hagyományos módszerekkel készült társak.

1842-ben Metternich kancellár Bécsbe hívta a huszonéves asztalost, ahol a Luxemburg-palota hajlított fából készülő padlózatát kellett elkészítenie, pár évre rá pedig itt alkotta meg a híres Lichtenstein-széket. Később, 1849-ben itt alakult meg a világhírűvé lett Thonet Fivérek cég.

Az ötvenes években odáig fejlesztették a fa hajlításának technikáját, hogy létrejött a hat darabból és tíz csavarból álló híres darab, a 14-es jelű szék, amelyet milliószámra szállítottak a világ számos pontjára, s amely ma is sok helyen használatban van.

Art Nouveau

1852-ben a cég már a világ számos nagyvárosában rendelkezett lerakatokkal, s ezekben már ott volt a katalógus is, amely lehetővé tette a rendkívül széles körű terjesztést. A századfordulón a bécsi szecesszió, a Wiener Modern neves művészei, építészei - Josef Hoffmann, Marcel Kammerer, Koloman Moser - vettek részt a bútorok tervezésében, s az 1911-es katalógus már 1400 tárgyat tartalmazott, a termelés 85 százaléka pedig exportra ment.

Bauhaus

A Bauhaus szülőatyja, Le Corbusier 1925-ben mutatta be a még hajlított fából készült Fauteuil Nr. 9 nevű alkotását Párizsban, majd a harmincas évek elején a Thonet Mundus cég volt az első, amely berendezkedett a fémvázas bútorok gyártására. Itt kezdték el szériában gyártani a Bauhaus neves képviselői - Mart Stam, Le Corbusier, Mies van der Rohe és Marcel Breuer - által tervezett, fémből hajlított szabadon lengő székeket is.

A társaságot 1996-ban eladták a Lafo német menedzsment cégnek, ahol Wolfgang T. Mellinghoff vette át az irányítást.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Thonet