Vágólapra másolva!
Az országban gyakorlatilag végeztek a kalászosok aratásával - közölte kedden a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az őszi búza aratásával százszázalékosan végeztek a gazdák, így az össztermés országosan 5,1 millió tonna lett, mintegy 1,3 millió tonnával több a tavalyinál.
Vágólapra másolva!

A hektáronkénti termésátlag az FVM legfrissebb számítása szerint 4,3 tonna volt, ami jóval kedvezőbb a tavalyi 3,6 tonnánál. A búza minőségéről a szakemberek még nem rendelkeznek teljes körű információval, ugyanakkor biztonsággal állítható, hogy az ország kenyérgabona szükségletét ebből a mennyiségből lehet fedezni. A malmok folyamatosan vásárolják fel a betakarított termést, eddig szükségleteik 40-60 százalékát vették már meg a minisztériumi információk szerint.

Az előzetesen - néhány napja közölt - minisztériumi becslés szerint az étkezési búza aránya a betakarított mennyiségen belül 50-55 százalék, az átlagosan jónak nevezhető 70-75 százalék helyett. Ugyanakkor a takarmánykeverők nem sietnek a felvásárlással, kivárnak a kedvezőbb feltételek reményében.

Az őszi árpát is száz százalékosan levágták: ebből a növényből 200 ezer hektáron takarítottak be, az össztermés 823 ezer tonna volt. Ez 4,13 tonnás hektáronkénti termésátlag, szemben a múlt évi 3,54 tonnával. A rozs 99 százalékát takarították be országosan, 2,4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. Ez hektáronként 400 kilogrammal haladja a tavalyi termésátlagot.

A tritikálé aratása 98 százalékos készültségű, a termésátlag a tavalyinál 600 kilogrammal több, 3,4 tonna hektáronként. Az őszi káposztarepce szintén teljes egészében a magtárakba került, 1,8 tonnás hektáronkénti hozammal.

A tavaszi árpából 97 százalékot vágtak le, 3 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. Az idei termésátlag mintegy 900 kilogrammal több, mint előző évben volt. A magborsó száz százaléka ugyancsak a magtárakba került, e növény terméséből 2,1 tonnás volt a hektáronkénti átlaghozam. A szalma betakarítása jelenleg 74 százalékos, így e munkával 1,32 millió hektáron végeztek. A tarlóhántás készültsége 56 százalékos, ez azt jelenti, hogy 1,083 millió hektáron végezték el ezt a munkát.

(MTI)

Ajánlat:

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium