Az előzetesen közöltnél kisebb volt a fizetési mérleg hiánya júniusban

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg a végleges adatok szerint 341 millió euró hiánnyal zárt júniusban, így az első félévi deficit 815 millió euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. Az előzetes számok szerint a júniusi deficit 451 millió euró volt.
Vágólapra másolva!

A folyó mérleg hiánya májusban a végleges adatok szerint 134 millió eurót ért el. Tavaly júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya 428 millió euró volt.

A jegybank indoklása szerint a folyó fizetési mérleg ez év júniusi alakulását tekintve javult az áruk, illetve a szolgáltatások és a jövedelmek, romlott viszont a viszonzatlan átutalások egyenlege.

Az áruforgalom ez év hatodik hónapjában 210 millió euró deficittel zárt, így a külkereskedelmi áruforgalomban a jegybank adatai alapján idén az első félévben 965 millió euró deficit alakult ki. Tavaly júniusban az áruforgalom hiánya 232 millió euró volt, míg az elmúlt év első hat hónapjában az áruforgalmi deficit 938 millió euró hiányt mutatott. Ez év májusában az áruforgalmi hiány 177 millió eurót tett ki.

A Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Minisztérium külkereskedelemre vonatkozó adatsorai eltérő bázison alapulnak. Míg a jegybank a készpénzforgalmat veszi alapul, addig a Gazdasági Minisztérium a vámstatisztika számsorait használja. Ezért a két intézmény külkereskedelemre vonatkozó adatsorai között eltérések jelentkezhetnek.

Az idegenforgalom egyenlege ez év júniusában 265 millió euró többlettel zárt, szemben az ez év májusi 252 millió eurós többlettel. Így az idegenforgalom idén az első hat hónapban 1,195 milliárd euró többletet hozott az országnak. Tavaly júniusban az idegenforgalmi többlet 227 millió euró volt, míg az elmúlt év első hat hónapjában a turizmus egyenlege 1,047 milliárd euróra rúgó többlettel zárt.

A nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege ez év júniusában 90 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, szemben az ez év május végi 120 millió euróval. Így az első félévben a nem adóssággeneráló tőketételeknél 557 millió euró nettó forrásbeáramlás jelentkezett. Tavaly a nem adóssággeneráló finanszírozás júniusban 78 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, míg az első félévben az ilyen tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 500 millió eurót jelentett. Ebből a bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 111 millió euró Magyarországra és 21 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki ez év júniusában.

A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló Magyarországra irányuló közvetlen tőkebefektetések ez év májusában 124 millió eurót tettek ki, míg az idei első féléves összeg 816 millió euróra rúg. Tavaly júniusban a bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában Magyarországra 168 millió euró közvetlen befektetés érkezett, míg az első hat hónapban az ilyen típusú egyenleg 738 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

Idén a hatodik hónapban a szolgáltatások és jövedelmek egyenlege 162 millió euró deficittel zárt, az első hat hónapban a jövedelmek és szolgáltatások egyenlege 82 millió eurós hiánnyal zárt. Ez mindazonáltal jobb a tavalyi bázisadatoknál, ugyanis a múlt év júniusában a szolgáltatások és jövedelmek hiánya 251 millió eurót tesz ki, míg az első hat havi egyenleg az elmúlt évben 178 millió euró deficittel zárt.

(MTI)