Még a wc-papírt is otthonról hozzák a Horvátországba érkezők

Vágólapra másolva!
Mintegy 15 százalékkal nőtt tavalyhoz viszonyítva az Adriai tengernél eltöltött vendégéjszakák száma, de csak a kempingek tudták elérni a délszláv háború előtti vendégforgalmat, a szállodák és a magánszállások forgalma egyelőre még e korábbi szint alatt van - adta hírül a horvát tömegtájékoztatás. A horvát szálláshelyeken a legtöbb vendég németajkú volt, őket követték a szlovénok, az osztrákok, majd a csehek.
Vágólapra másolva!

A horvát turisztikai szövetség legfrissebb adatai szerint az év első 7 hónapjában 22,69 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták az Adriánál, ami 15 százalékkal haladja meg a múlt év hasonló időszakának az adatát. Júliusban a külföldiek 11,9 millió vendégéjszakát töltöttek a horvát tengernél, ami 12 százalékkal több mint tavaly. A hazai turisták által eltöltött 1,41 millió adriai vendégéjszaka viszont 6 százalékkal marad el a tavalyi szinttől.

A statisztikák szerint júliusban a németek voltak többségben a horvát tengerpart külföldi vendégei között 2,7 millió vendégéjszakával, majd a szlovénok következtek, aztán az osztrákok, majd a csehek.

A zágrábi sajtó szinte naponta közöl statisztikákat a külföldi vendégek számának alakulásáról, a határátkelők beléptetési forgalmáról, a szállodák telítettségéről, hiszen az idegenforgalom bevételei nagyságrendben csaknem azonosak a horvát exportéval. Az előrejelzések szerint valószínű, hogy nem sikerül elérni a 4 milliárd dolláros célt, jóllehet ekkora bevétel elérését már 1996-ban meghirdette az ország akkori vezetése.

Keveset költenek a Horvátországba érkező turisták

A sajtó árgus szemekkel követi a külföldi vendégek horvátországi költekezési szokásait, s szomorúan veti fel, hogy mindinkább terjed a "szokás", miszerint a külföldiek még a wc-papírt is otthonról hozzák. A Jutarnji List című napilap csütörtöki számában arról adott hírt, hogy az év első 5 hónapjában egy átalagos külföldi turista mindössze 48,3 dollárt (mintegy 400 kuna) költött horvátországi tartózkodása alatt. A szakértők remélik, hogy az egész évre kivetített összesített adatok meghaladják majd a tavalyi értéket.

(MTI)