Növekedett a felszámolások száma az utóbbi időben

Vágólapra másolva!
A Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség elkészítette az 2001. április 01.- 2001. június 30. között megindított és már közzétett végelszámolások, csődeljárások, felszámolási eljárások statisztikai jelentését. A jelentésből kitűnik, hogy a felszámolások és a végelszámolások száma az előző év azonos időszakához képest jelentős mértékben nőtt.
Vágólapra másolva!

Az adatok változását befolyásolhatja, ha a bíróságok a már beadott felszámolási eljárások vonatkozásában meghozzák a döntést és az eljárások közzététele megtörténik.

A felszámolások számának növekedése továbbra is várható, hiszen a cégbíróságok érdemi ügyeik szaporodása mellett megkezdték a fantomcégek nyilvántartásból való törlését. Az idei év első felében 1787 céget törölt a cégbíróság az előzőek miatt.

A fizetőképesség és fizetőkészség alakulása 2001. II. negyedévben Magyarországon azt bizonyítja, hogy a felmérés időszakában keletkezett adatok szerint a vállalatok fizetőképessége és fizetőkészsége romlott.

A kérdőívek kitöltésével a felmérésben részt vevők 66 százaléka adott értékelhető választ.

35% nem válaszolt vagy nem adott értékelhető adatokat,

37% a megállapodás szerint fizetett,

28% késve, vagy egyáltalán nem fizetett.

Felülvizsgálatra került a "késve vagy egyáltalán nem fizető" cégek aránya:

30 napon belüli késés 41,6%,

30-60 napon belüli késés 25%,

60-90 napon belüli késés 8,3%,

fizetési felszólítások után fizetett 16,8%,

egyáltalán nem fizetett 16,6%

A reprezentatív felmérés szerint továbbra is folytatódik az a tendencia, melyben növekszik a késve vagy egyáltalán nem fizető cégek száma. Az előző negyedévhez képest 5,2 százalékkal nőtt a készpénzben fizetők száma. A 30 napon belüli teljesítés évek óta jelentős mértékű.

Készpénzben teljesített 12,6%,

30 napon belül 75%,

60 napon belül 8,3%,

90 napon belül 4,1%,

120 napon belül -.

(Népszava)