Brit különadó sújthatja az olajcégek hasznát

Vágólapra másolva!
A brit munkáspárti kormány különadó kirovását fontolgatja a hazai olajcégek rendkívüli nyereségére. Londoni lapértesülések szerint a rendkívüli adó hivatalos indoka az lenne, hogy a vállalatok nem érvényesítik a fogyasztói árakban az olajtermékek adójának a benzin esetén 2, a dízelolaj esetén 3 százalékpontosos csökkentését.
Vágólapra másolva!

A londoni sajtó úgy tudja, hogy Gordon Brown pénzügyminiszternek elege lett az olajcégek rendkívüli nyereségéből, elsősorban azért, mert az autós közvélemény a kormányt okolja a rendkívül magas nagy-britanniai benzinárakért.

A British Petrol kedden arról számolt be, hogy a második negyedévben 5 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra (2,7 milliárd fontra) növelte nettó eredményét. Az olajtársaság első féléves, 5,58 milliárd fontos nyeresége óránként 1,3 millió fontos (520 millió forintos) profitot jelent.

A munkáspárti brit kormány már megmutatta, hogy képes szembeszegülni a magánszektor érdekeivel: 1997-ben, rögtön hatalomra kerülése után, összesen 5 milliárd font egyszeri sarcot vetett ki az előző, konzervatív érában privatizált közszolgáltatókra, a privatizáció során beszedett "túlzott profit" címén.

(MTI)