A felnőttek kétharmada banki ügyfél

Vágólapra másolva!
Bővül a bankok lakossági piaca: a második negyedévben a felnőtt lakosság 69 százaléka ügyfele valamelyik pénzintézetnek, míg egy éve ez az arány még 60 százalékos volt - áll a GfK Piackutató Intézet legújabb felmérésében. A kutatás szerint a bankválasztás elsősorban a hagyományok alapján történik, és a négy legfontosabb szempont között a bank által kínált termék minősége nem szerepel.
Vágólapra másolva!

A 15 évnél idősebb lakosságot reprezentáló, 1000 fő személyes megkérdezése alapján készült felmérés szerint a legnépszerűbb banki szolgáltatás a bankkártyás forint-alapú folyószámla; a pénzintézeti ügyfelek kétharmada nyitott ilyen számlát. Az átlagot meghaladó arányban rendelkeznek bankkártyával a 20-49 évesek, az érettségizettek és diplomások, valamint a havi nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban, és a 20 ezer lakosúnál nagyobb városban élők.

A banki termékek sorában a második legnépszerűbb a takarékbetétkönyv, amivel a válaszadók 19 százaléka rendelkezik, míg bankkártya nélküli folyószámlája a megkérdezetek 18 százalékának van. Átlagon felüli mértékben váltottak takarékbetétkönyvet a 60 évesek vagy idősebbek, a havi nettó 100-140 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkező háztartásokban, és a vidéki kisvárosokban és falvakban élők.

Hitelt a megkérdezettek 12 százaléka vett fel. Ők leginkább a 30-39 éves korosztályhoz tartoznak, szakmunkások vagy diplomások, és havonta nettó 100-140 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkező háztatásban, vagy kis falvakban, illetve 50 ezer lakosnál nagyobb vidéki városokban élnek.

A felmérésben részt vevők harmada nyilatkozott úgy, hogy a következő egy-két évben újonnan igénybe veszi valamilyen pénzintézet szolgáltatását. Leginkább azok érdeklődtek az új banki termékek iránt, akik már valamelyik bank ügyfelei: közülük minden második ember venne igénybe új banki szolgáltatást, míg az egyik pénzintézet ügyfélköréhez sem tartozók között ez az arány 12 százalékos. Pénzintézeti kapcsolataik bővítésére a legnyitottabbak a 20-29 évesek, az érettségizettek, a havi nettó 80 ezer forintot meghaladó jövedelemmel bíró háztartásban, a kimondottan kis falvakban, és a vidéki kisvárosokban vagy Budapesten élők.

A potenciális banki ügyfelek többsége, 55 százaléka a forint alapú folyószámla és bankkártya iránt érdeklődik. Takarékbetétkönyvet és bankkártya nélküli folyószámlát 16-16 százalékuk nyitna, míg hitelt 13 százalékuk venne fel. Értékpapírba a megkérdezettek 6 százaléka fektetné pénzét.

A bank kiválasztásának leggyakrabban említett szempontjai (egy válaszadó több szempontot is megnevezhetett)

Szempont

Százalék

Hagyomány

36

Lakóhelyhez való közelség

32

Megbízhatóság

21

Munkáltató ajánlata

20

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK

Bank
(az Üzleti Negyed rovata)