Vegyes hatásokkal járt a forinterősödés

Vágólapra másolva!
Pulai Miklós, a Magyar Bankszövetség főtanácsadója leegyszerűsítésnek tartja Orbán Viktor miniszterelnök hét végi kijelentését, miszerint 8-10 százalékkal növekedett a nemzeti vagyon. A szakember szerint ugyanis mindenki másképp járt, attól függően, miben tartotta pénzét.
Vágólapra másolva!

A magyar állampolgárok valutája ugyan szintén a nemzeti vagyon része, mégsem értékelődött fel. Rosszul járt az is, aki márkában vagy schillingben szerződött ingatlana kiadásáról. A főtanácsadó úgy véli, hogy a legtöbb embert sehogyan sem érintett az intézkedés, ugyanis a köznapi ember használati tárgyai továbbra is ugyanannyit érnek, mint az intézkedés előtt.

Pulai szerint ugyan a nemzeti össztermék forintban számolt értéke dollárban vagy euróban több lesz a forint felértékelődése miatt, ettől azonban még senki nem él jobban. A szakember szerint a döntés csak lehetővé tette a forint árfolyamának piaci mozgását, így most került helyére a nemzeti valuta értéke, amit eddig a szűk árfolyamsávot alkalmazó jegybanki pénzpolitika eltérített. A forint korábbi alulértékeltsége ugyan növelte az exportot és jót tett a külgazdasági egyensúlynak, ám érdemesebb lett volna egy évvel korábban módosítani a pénzpolitikán.

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. adatai szerint felgyorsult a külföldiek állampapír-vásárlása. A külföldiek birtokában lévő állampapírok állománya elérte a 992 milliárd forintot. A forint ingadozási sávjának kiszélesítése óta a külföldiek birtokában lévő állampapír-állomány 100 milliárd forinttal nőtt.

(Népszava)