Közös mobiltelefon-gyártást tervez az Ericsson és a Sony

Vágólapra másolva!
Közös vállalat létrehozását tervezi a svéd Ericsson és a Sony. A gyártásból az év elején kihátrált svéd vállalat a mobilkészülékek fejlesztése és eladása terén működne együtt a japán szórakoztató-elektronikai céggel - közölte a Bloomberg japán hírügynökségi forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az együttműködés mindkét fél számára komoly előnyöket rejt - vélik elemzők, noha korábban az Ericssonnak a készülékpiacról való teljes kivonulást javasolták. A teljes leállást a svéd társaság elnöke többször is megtorpedózta, mivel szerinte a távközlési hálózatok megrendelőinek megnyerésére szükség van a cég mobilkészülékeire is.

A Sony 1,8 százalékos piaci részesedéssel az első tíz gyártó között sem szerepel, ellenben jóval felkészültebb az olyan - Japánban nagy népszerűségnek örvendő - készülékek fejesztése és gyártása terén, melyek európai társaiknál jóval szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak a felhasználóknak. A japánok számára megnyílnak az Ericsson által felépített értékesítési csatornák is, míg a svédek jelentősen lefaraghatják a készülékek tervezési és fejlesztési költségeit.

A mobilkészülékek piacán a két cég - a Nokia és a Motorola mögött - 12 százalékos piaci részesedéssel továbbra is a harmadik legnagyobb piaci szereplő marad.

A Sony papírjai kimagasló forgalom mellett 2,17 százalékkal 8960 jenre emelkedtek csütörtökön a tokiói értéktőzsdén. Az Ericsson délben 70,25 svéd korona volt a stockholmi értéktőzsdén, 5,26 százalékkal a szerdai záróár fölött.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ericsson

Sony

Korábban:

Többezres elbocsátások a Philips-nél és az Ericssonnál
(2001. április 17.)

Az Ericsson kihelyezi mobilgyártását
(2001. január 26.)