Segítség a minimálbér kifizetéséhez

Vágólapra másolva!
Egy-két hónapon belül minisztériumi támogatásra pályázhatnak azok az intézmények és vállalkozások, ahol gond a minimálbér idei emelésének kifizetése. A kompenzációt januárig visszamenőleg kapják majd meg, elsősorban kis- és középvállalkozások.
Vágólapra másolva!

Szükség esetén támogatást nyújtanak azoknak az iparágaknak, amelyeknek nehézséget jelent a magasabb minimálbér kifizetése - jelentette be szerda reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Erről megállapodás született a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Gazdasági Minisztérium között.

A Népszava információi szerint már megalakult a munkacsoport, jelenleg szakértői munka folyik arról, milyen jogszabályi feltételekkel, módosításokkal lehet meghirdetni a kompenzációs pályázatot.

Térségi és iparági szinten kell megoldani a problémát, elsősorban a nagy munkanélküliséggel sújtott országrészek, illetve a nagy munkaigényű ágazatok, így a textil-, illetve bőripar számíthatnak segítségre - nyilatkozta a Népszavának Parragh László, az MKIK elnöke. - A minimálbér-emelés a közvetlen béren kívül, annak járulékaival, közterheivel is terheli a munkaadókat. Az elképzelések szerint ennek egy részét juttatnák vissza a cégekhez, visszamenőleg.

A támogatás egyszeri juttatás lenne, pályázat útján, egyedi elbírálással döntenek majd arról, ki az, aki valóban jogosult rá. A tervek szerint a vállalkozás mérete is befolyásolja majd, kiknek ítélik meg a juttatást: az már biztos, hogy az eséllyel jelentkezőknek legalább 20-30 alkalmazottat kell foglalkoztatniuk.

Kun J. Viktória

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdasági Minisztérium