<P align="justify">Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ki igényelhet foglakoztatási támogatást?

A támogatás pályázat alapján annak a foglalkoztatási kötelezettséget vállaló munkaadónak nyújtható, aki

  • a pályázat benyújtását megelőzően legalább egy éven keresztül működött, és
  • a fent meghatározott célok megvalósításához - a beruházás (felújítás, eszközbővítés) költségének legalább 20 százalékát elérő - saját erővel is hozzájárul, és
  • a megváltozott munkaképességű személyek munkaviszonyban történő foglalkoztatását a támogatott munkahelyen, illetve a pályázat keretében támogatott telephelyen saját maga valósítja meg.

A támogatás fajtái, formái

Támogathatók a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását elősegítő beruházások, beruházásnak nem minősülő bővítések, egyéb fejlesztési célú kifizetések, ha azok:

  • a normál üzemi körülmények között létesítenek rehabilitációs foglalkoztatáshoz munkahelyet, vagy a már meglévő ilyen munkahelyek korszerűsítését, fejlesztését, bővítését, szinten tartását célozza, vagy
  • külön jogszabály szerint meghatározott védett munkahely létesítésére, célszervezet, szociális foglalkoztató létrehozására, fejlesztésére, bővítésére és szinten tartására irányulnak, vagy
  • a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását elősegítő eszközök beszerzését, fejlesztését, korszerűsítését biztosítják.

A megváltozott munkaképességű személyekre tekintettel juttatott támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő formában, illetve a kettő kombinációjaként folyósítható. A foglalkoztatási kötelezettség időtartamáról és tartalmáról a támogatásról szóló határozatban rendelkeznek. A foglalkoztatási kötelezettség időtartama legfeljebb három évig terjedhet. A támogatásról, ha annak pénzügyi fedezetéül a Munkaerő-piaci Alap rehabilitációs alaprészének központi kerete szolgál, a szociális és családügyi miniszter, ha pedig a megyei (fővárosi) munkaügyi központok által felhasználható kerete szolgál, a munkaügyi központ központi szervezeti egysége dönt. A támogatásról szóló határozatban, valamint az ennek alapján kötendő megállapodásban foglalt feltételek megszegése esetén a munkaadót a Szociális és Családügyi Minisztérium vagy - megbízása alapján - a munkaügyi központ a támogatás egészének vagy részének visszafizetésére kötelezi. Ilyenkor a támogatást a visszakövetelés időpontjában hatályos, jegybanki alapkamattal növelt összegben kell visszafizetni. Amennyiben a kötelezett visszafizetési kötelezettségének az erről szóló határozatban megjelölt határidőig nem tesz eleget, e határidő elmulasztásának napjátóla Ptk.301. §-ának (2) bekezdése szerinti, a visszakövetelésről rendelkező határozat meghozatalának napján hatályos szabályoknak megfelelően kiszámított késedelmi kamat terheli. A támogatást nyújtó szerv vezetője különös méltánylást érdemlő esetben eltekinthet a kamatok visszakövetelésétől.

Speciális támogatás a foglalkoztatás megkezdéséhez

Speciális szabályokat kell alkalmazni a foglalkoztatás megkezdéséhez nyújtható visszatérítendő támogatásra. Ezt az a munkaadó igényelheti, aki a kérelem benyújtását megelőző két éven belül a Munkaerő-piaci Alap rehabilitációs alaprészéből rehabilitációs munkahely létesítéséhez támogatásban részesült, az erről szóló határozatban, valamint megállapodásban foglaltaknak eleget tett, és a megvalósult beruházás eredményeként a megváltozott munkaképességű munkavállalóinak létszámát, ha a létszám a tíz főt nem haladja meg, két fővel, egyéb esetben legalább 20 százalékkal növeli. A visszatérítendő támogatás összege a beruházás eredményeként foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók 3-6 havi munkabérének megfelelő összeg.

A támogatás iránti kérelemről annak a munkaügyi központnak a központi szervezeti egysége dönt, amely a rehabilitációs munkahely létesítésére vonatkozó támogatásról megállapodást kötött. A támogatást annak folyósítását követő egy éven belül kell visszafizetni.