Uniós kategóriák a szőlőosztályozásban

Vágólapra másolva!
Ha cégér nem is, manapság jogász nem árt a jó bornak. Augusztus 1-jétől jövedéki termék a bor is, ami nem kis adminisztrációs terhet jelent a bortermelőknek és a vendéglátósoknak, a borfogyasztók és a "valódi" bortermelők azonban a jogalkotók reményei szerint jól járnak majd, a bor minősége javulni fog.
Vágólapra másolva!

A nyári forróság ellenére a képviselők nem tétlenkedtek az utóbbi hetekben, a szőlőtermelésről és borgazdálkodásról szóló - nemrégiben módosított - 1997. évi CXXI. törvény egyes szakaszainak módosítását ugyanis három képviselői önálló indítvány is célozza.

Az egyik indítvány - amelyet két kisgazda képviselő nyújtott be - a szőlő termőhelyi kataszter osztályozásában az eddigi három osztályt kettőre kívánja csökkenteni, az Európai Uniós szabályokkal összhangban. A javaslat szerint a szőlő termőhelyi kataszterének osztályozása szempontjából az I. osztály "szőlő termesztésére kiválóan alkalmas", a II. osztály pedig "szőlő termesztésére alkalmas". A javaslat szerint a törvény tavaszi módosításával indokolatlanul hátrányos helyzetbe kerültek a bortermelők, ugyanis most csak akkor hozható forgalomba a bor a termőhelyre, szőlőfajtára és évjáratra utaló jelzéssel és elnevezéssel, ha a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor az elnevezésének, jelölésének megfelelő fajtájú, évjáratú és származású, továbbá az elnevezésének, jelölésének megfelelő minőségű. Ez azt jelenti, hogy egy csapásra megszűnt a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok házasítási lehetősége. A módosító indítvány szerint a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor fajtájának és évjáratának csak 85 %-ban, származásának és minőségének pedig 100 %-ban kellene megfelelnie a az elnevezésében és jelölésében foglaltaknak. Az eredetvédelem érdekében azt is elő kívánják írni, hogy a bor származási igazolványát csak az ültetvény fekvése szerint illetékes hegybíró adhassa ki.

A másik kisgazda javaslat szintén a minőségi borok házasításának teljes megszűntetését tekinti hátrányosnak a bortermelők és a borágazat számára. Ezért tartalmában a fenti módosító javaslattal azonos változtatást szeretne, azaz indítványa szerint a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor származásában és minőségében 100 %-ban, fajta és évjárat tekintetében pedig 85 %-ban kellene, hogy megfeleljen az elnevezésének és jelölésének.

A Fideszes és Mdf-es képviselők által benyújtott harmadik indítvány a kisgazda indítványhoz hasonlóan a szőlő termőhelyi kataszter rendszerében szeretné az Európai Uniós rendszernek megfelelő 2 osztályt bevezetni. A javaslat szerint az I. osztályba a szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas területek tartoznának, a II. osztály pedig két alosztályra oszlana: a szőlőtermelésre jól alkalmas, illetve a szőlőtermelésre alkalmas területekre. A minőségi borok házasítását ez a javaslat 2001. december 31-éig türelmi idővel lehetővé tenné, 2002-től azonban megszüntetné a házasítás lehetőségét. Így nem érné kár azokat a gazdákat, akik hosszú távú szerződéseik miatt már előre felvásárolták és beminősítették készletüket.

Váci Tímea