Etikus tőzsdeindex Londonban

Vágólapra másolva!
Nyolc etikus tőzsdeindexet vezetnek be a londoni értéktőzsdén; azok a papírok kerülhetnek be az egyes indexekbe, melyek kibocsátói környezetbarát gazdálkodást folytatnak, támogatják az emberi jogokat, és jó kapcsolatokat ápolnak részvényeseikkel. Dohány- és fegyvergyárak, valamint atomerőművek papírjai nem szerepelhetnek az új indexek egyikében sem.
Vágólapra másolva!

Marc Makepeace, a londoni börze (FTSE) vezérigazgatója az etikus, FTSE4Good indexek bevezetését azzal indokolta, hogy a befektetők fokozódó nyomást gyakoroltak a tőzsdére az indexek létrehozása érdekében, és egyre nagyobb a kereslet a "szociálisan érzékeny" vállalatok részvényei iránt - jelentette kedden a BBC. Az indexben szereplő részvények kibocsátóinak részvételi díjat kell fizetniük, de a kezdeményezés szelleméhez hűen a befolyt összeget a tőzsde jótékonyságra fordítja.

Dohány- és fegyvergyárak, valamint atomerőművek papírjai egyik indexben sem szerepelhetnek, és a várakozások szerint a legnagyobb brit cégek harmada, és a legerősebb európai vállalatok fele egyelőre esélytelen az FTSE4Good indexek bármelyikébe való bekerülésre. Kiskapu azonban számukra is van: amennyiben végrehajtják az indexek összeállítói által sürgetett változtatásokat cégük gazdálkodásában, ők is tagjai lehetnek az etikus vállalatok egyelőre szűk körének.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FTSE

FTSE4Good