Horvátország a súlyosan eladósodott országok közé tartozik

Vágólapra másolva!
A horvát statisztikai hivatal adatai szerint az idei év első negyedében 4,2 százalékkal nőtt az ország GDP-je a tavalyi év hasonló időszakához képest. A horvát jegybank ugyanakkor közzétette, hogy az év első négy hónapjában az ország küladóssága mintegy 500 millió dollárral nőtt és április végén összesen 11,3 milliárd dollárt tett ki. Elemzők szerint Horvátország így a súlyosan eladósodott országok csoportjához került.
Vágólapra másolva!

Horvátországban az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi első negyedévhez képest - jelentette hétfőn a horvát statisztikai hivatal.

A növekedés 1999 végén kezdődött, azóta ez volt a hatodik egymást követő negyedév, amelyben a hazai össztermék növekedett. Tavaly 3,7 százalékkal bővült egész évben a horvát gazdaság.

A horvát jegybank adatai szerint az ország küladóssága 11,3 milliárd dollár volt április végén, ami azt jelenti, hogy az év első 4 hónapjában mintegy 500 millió dollárral nőtt az adósságállomány. Ez 1,5 milliárd dollárral több, mint az 1999-es esztendő végén nyilvántartott küladósság.

A központi pénzintézet számítása szerint egy horvát lakosra számítva 2585 dollár a horvát küladósság, ami a kormány szerint nem tekinthető magasnak. Egyes szakértők és független elemzők viszont azt állítják, hogy Horvátország már a rendkívül eladósodott országok csoportjához tartozik, hiszen küladóssága a bruttó hazai termék 57 százalékával egyenlő.

A küladósságról készített legfrissebb zágrábi elemzés szerint 1996-tól kezdődött az eladósodás növekedése, amikor Horvátország adósságállománya még csak 5,3 milliárd dollár volt. Az adósságszolgálat idén és jövőre is mintegy 1,5 milliárd dollár visszafizetését irányozza elő Zágráb számára, amely az azt követő években is átlagosan 1 milliárd dollárt fizet majd vissza a hitelezőknek.

(MTI)

Korábban:

Felülvizsgálják a privatizációt Horvátországban
(2001. május 4.)