Nem pártkatona a leendő amerikai pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
George Bush megválasztott amerikai elnök szerdán bejelentette: Paul O'Neillt, az Alcoa alumíniumipari óriáströszt elnökét jelöli pénzügyminiszternek. Bush döntése meglepetést okozott, mert O'Neill nézetei sokszor közelebb állnak a demokratákéihoz, mint a republikánusokéihoz.
Vágólapra másolva!

A texasi Austinban tartott sajtótájékoztatón Bush a döntését azzal indokolta, hogy az amerikai gazdaság a növekedés lelassulásának aggasztó jeleit mutatja, ezért olyan embert keresett a pénzügyminiszteri posztra, aki kiterjedt tapasztalattal rendelkezik mind a kormányzati munkában, mind az üzleti életben.

A Reuters hírügynökség elemzésében megjegyzi: ifjabb Bush jelentős meglepetést okozott O'Neill jelölésével, mert a pénzügyi szakember köztiszteletnek örvend a demokraták körében, és pragmatikus, független szakértőként ismert. Személye azért is meglepő választás, mert nem rendelkezik tőzsdei tapasztalatokkal, ami az esetleges pénzügyi válságok egy részének kezelésekor problémát jelenthet.

A szenvedélyes demokrataként ismert George Becker, az Acélmunkások Amerikai Szövetségének elnöke, aki tíz éven keresztül állandó tárgyalópartnere volt a leendő pénzügyminiszternek, azt mondta: O'Neill szavatartó és megbízható ember.

O'Neill kormányzati tapasztalatai jelentősek: tagja volt a republikánus Ford elnök adminisztrációjának, majd Carter demokrata elnök is marasztalta. Clinton gazdaságpolitikájának alakításában is részt vett: kiállt a benzin adótartamának növelése mellett, ami a '90-es évek elején segített a költségvetési hiány és az energiafogyasztás csökkentésében. Ráadásul O'Neill gazdaságpolitikai prioritásai között régóta az első helyen szerepel a költségvetési egyensúly, ami némileg ellentmond Bush adócsökkentési ígéreteinek.

Korábban a leendő pénzügyminiszter többször kritizálta Alan Greenspant, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nagy hatalmú elnökét, mert véleménye szerint a gazdasági növekedés lassulása annak a következménye, hogy a Fed túl magasan tartja az alapkamatot.

Bemutatkozó sajtótájékoztatóján Austinban O'Neill - megpróbálván eloszlatni a republikánusok személyével kapcsolatos kétségeit - elmondta: mindenben támogatja Bush megválasztott elnök gazdaságpolitikáját. Továbbra is kitartott amellett, hogy a Fed alapkamatai magasak, de hozzátette: Greenspannel azóta jó barátok, mióta együtt dolgoztak a Ford-adminisztrációban. Végül megerősítette, hogy a monetáris politika irányítása a Fed feladata, amibe a jövőben nem fog beleszólni.

A Reuters megjegyzi: Paul O'Neill minden bizonnyal Richard Cheney megválasztott alelnök javaslatára lesz a Bush-kormány pénzügyminisztere.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma

Korábban:

Bush megkezdte a kormányalakítást
(2000. december 19.)