Minden tizedik építőipari munkás feketén dolgozik

Vágólapra másolva!
Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felmérése szerint 2 ezer hazai cég 11 490 munkavállalója közül 1404 fő nem rendelkezett szabályos munkaszerződéssel. Közéjük tartoznak az írásos szerződés nélkül, vagy érvénytelem szerződéssel rendelkezők, illetve azok a külföldi munkavállalók, akik munkavállalási engedély nélkül dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Az építőiparban dolgozók közül minden tizedik foglalkoztatott szabályszerű munkaszerződés nélkül vállal munkát - derül ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hét elején tartott kétnapos országos munkaügyi akcióellenőrzésének statisztikájából.

Békés András, a főfelügyelőség elnöke a 371 területi felügyelő által elvégzett ellenőrzéséről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a 2000 felkeresett építőipari cég 11 490 munkavállalója közül 1404 nem rendelkezett szabályos munkaszerződéssel.

Közéjük tartoznak az írásos munkaszerződés nélkül, valamint az érvénytelen szerződéssel foglalkoztatottak és azok a külföldiek, akik munkavállalási engedély nélkül dolgoznak - közölte Békés András. Hozzátette: az idei felmérés eredménye nagy vonalakban megegyezik az utóbbi évek eredményével.

A felmérés szerint - mondta Békés - a szabálysértések egyre inkább csak a kisebb cégekre jellemzőek, a nagyok igyekeznek betartani a törvényeket.

Az elnök kifejtette: az ellenőrzés során leleplezett illegálisan foglalkoztatottak közül 1242 fő magyar, 162 külföldi állampolgárságú volt. Külföldieket engedély nélkül leginkább Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alkalmaznak.

Beszámolt arról, hogy vizsgálatukban az építőipari-beruházási tevékenység egyre intenzívebbé válása miatt döntöttek az iparág mellett, ám hasonlóan jelentős szabálytalanságok jelentkeznek az ugyancsak idényszerű munkavégzést és szakképzetlen munkaerőt igénylő mezőgazdaságban is.

Az elnök szólt egyes becslésekről is, amelyek szerint a nemzetgazdaság harminc százalékának megfelelő mértékű lehet a feketegazdaság nagysága.

(MTI)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed Állás rovata

Karriercentrum