Nem lesz járulékcsökkentés 2003-ban és 2004-ben

Vágólapra másolva!
A költségvetési politika célja az, hogy 2004-ben az államháztartás hiánya a GDP 2-2,5 százalékára csökkenjen a tavalyi 3,5 százalékról, és a költségvetés bruttó adóssága a hazai össztermék 46 százaléka legyen - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter egy szerdai konferencián. A rendezvényen Martonyi János külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország eddig 2-2,5 milliárd dollárt fektetett be külföldön.
Vágólapra másolva!

A magyar külgazdaság alapvető célkitűzése a gyors exportbővülés fenntartása és a közvetlen külföldi befektetések növelése - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a külgazdasági attasék és a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Kht. (ITDH) szervezetében működő kereskedelmi szolgálat vezetői számára tartott külpiaci értekezleten, szerdán.

A külügyminiszter elmondta: Magyarország eddig 2-2,5 milliárd dollárt fektetett be külföldön, ami megfelel az ország gazdasági fejlettségének, és a tárca szeretné segíteni a magyar vállalkozások megjelenését a szomszédos országokban.

A tanácskozáson Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette a tárca és a jegybank korábbi véleményét, amely szerint a forint erősödése nem érte el azt a mértéket, ami beavatkozást tenne szükségessé. Hozzátette: a kormányzatnak keresni kell azokat a megoldásokat, amelyek a forint további erősödése esetén az exportra termelő vállalkozók hátrányait csökkenthetik.

A fiskális politika céljai közül a pénzügyminiszter kiemelte az államháztartás hiányának, illetve az újraelosztás mértékének csökkentését. A tervek szerint az államháztartás hiánya 2004-ben a GDP 2-2,5 százalékára csökken a tavalyi 3,5 százalékról. A központi költségvetés bruttó adósságát erre az időpontra a GDP 46 százalékára kívánják mérsékelni. A miniszter közölte azt is, hogy járulékcsökkentésre 2003-ban és 2004-ben nem számít a tárca.

Varga Mihály szerint a bérek növekedése is elősegítette a fogyasztás, illetve fogyasztási hitelek állományának növekedését, ám a lakosság fogyasztása még mindig elmarad attól a szinttől, amit a gazdasági fejlődés lehetővé tenne.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérim

Külügyminisztérium

Korábban:

Szóbeli beavatkozás a forint árfolyamába
(2001. június 23.)