Az Alcatel eladja gyárainak többségét

Vágólapra másolva!
A francia Alcatel telekommunikációs berendezéseket gyártó vállalat a következő másfél éven belül megválik gyárainak nagy részétől, kizárólag a legfejlett technológiát igénylő berendezések előállítását tartja meg. Az üzemeket alvállalkozók veszik át, akik továbbra is az Alcatel számára gyártják termékeiket. Kedden a holland Philips is bejelentette, hogy egy kínai vállalatnak adja át mobiltelefonjainak gyártását.
Vágólapra másolva!

Európa negyedik legnagyobb telekommunikációs berendezéseket gyártó vállalata a francia Alcatel, gyárai nagy részének eladását tervezi az elkövetkező 18 hónapon belül - írja a CNNfn, egy a Wall Street Journalban megjelent interjúra hivatkozva.

Serge Tchuruk, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a gyárak számát egy tucatra, esetleg ennél is kevesebbre szeretnék csökkenteni. A cégnek az elmúlt évben egyébként még mintegy 120 üzeme volt szerte a világon. A megmaradó gyárakban kizárólag a legfejlettebb technológiát igénylő berendezéseket - például a műholdakat és tenger alatti távközlési berendezéseket - gyártják majd.

A francia cég vetélytársaival együtt a gyengülő amerikai gazdaság keltette hatások következtében különféle költségcsökkentő intézkedésekre kényszerülnek. Az Alcatel először a múlt hónapban vázolta fel átalakítási terveit, miután kudarcba fulladtak az amerikai Lucent Technologies-szal folytatott 23,5 milliárd dollár értékű egyesülési tárgyalásai.

Az Alcatel az üzemeket várhatóan alvállalkozóknak adja majd el, akik továbbra is Alcatel termékeket állítanak majd elő - nyilatkozta Tchuruk. Az igazgató közölte továbbá, hogy tárgyalásokat folytatnak a munkavállalók - mintegy 110 ezer ember - képviselőivel az esetleges leépítések arányáról és menetrendjéről.

Kedden egyébként a holland Royal Philips Electronics NV közölte, hogy felhagy a mobiltelefonok gyártásával és ezt a tevékenységét egy kínai vállalatnak adja át.

Az Alcatel részvényeinek árfolyama 23,57 euró volt szerdán a párizsi értéktőzsdén, ami 3,51 százalékkal drágább a keddi zárónál.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Alcatel

Korábban:

Az Alcatel eladja modem-üzletágát a Thomsonnak
(2001. június 7.)

Meghiúsult a Lucent-Alcatel frigy
(200. május 30.)