Jövőre egységes maginflációs mutató

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank új, egységes módszerrel számított maginflációs mutató kialakításáról állapodott meg - közölte kedden a jegybank. A megállapodás célja az eddigi - sokszor piaczavaró - gyakorlat megszűntetése.
Vágólapra másolva!

A közös maginflációs adatot 2002 januárjától a KSH számítja és hozza nyilvánosságra, és addig is csak a statisztikai hivatal közli a maginflációs adatokat.

A közlemény szerint a megállapodás célja az, hogy megszűnjön a két intézmény által eddig külön számított maginfláció sokszor piaczavaró gyakorlata. A jegybank és a KSH olyan mutatót hoz létre, amely képes az inflációs várakozások koordinálására.

Jövő év januártól a maginflációt úgy számolják, hogy a fogyasztói árindexből öt cikkcsoportot kihagynak. Ekkortól nem szerepel a mutatóban a nem feldolgozott élelmiszerek, az egyéb idényáras termékek közül a virág és a dísznövény, a szabadáras energia, a szabályozott árú termékek és szolgáltatások és a saját tulajdonú lakásszolgáltatás árának változása. A megállapodás szerint a mutató tartalmát évente felülvizsgálják.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

KSH