Szakértők szerint őszre lenyomja az inflációt az erős forint

Vágólapra másolva!
Az infláció mérséklődését jelezte előre az összes előadó a forint erősödésével összefüggésben egy csütörtöki konferencián. Az árindex lejtmenetének kezdetét nagy szórással, 2-6 hónap közötti időpontra tették azon a rendezvényen, amelyet a sávszélesítés hatásairól tartott a Budapesti Árutőzsde, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Külkereskedelmi Szövetség.
Vágólapra másolva!

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára és Farkas Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója egyetértett abban, hogy az erős forint hármas hatással nyomja majd lefelé a fogyasztói árak indexét. - három hatás egyike az importárak csökkenése, amely a versenyhelyzettől függően előbb-utóbb bekövetkezik. Az erős forint hat az exportőrök költséggazdálkodására is, így áttételes hatással kordában tarthatja a bérkiáramlást. A vállalkozások ugyanis a kivitel csökkenő jövedelmezőségét minden bizonnyal a kiadások - így elsősorban a munkabér nominális emelkedésének - visszafogásával próbálják majd ellentételezni. Harmadik elemként egy lélektani tényezőt, az inflációs várakozásokat sorolták fel az előadók, amely reményeik szerint ismét az áremelkedés mérséklődésére számít majd.

A jegybank a várakozásokat többek között az augusztusban először közzétételre kerülő negyedéves prognózisával is befolyásolja majd. Mint ismert, az MNB nemrég meghirdetett új monetáris politikájában áttért az inflációs célkövetésre, amelynek keretében eddig példátlan módon negyedévente előre jelzi, milyen áralakulási pályát tart kívánatosnak. Rendszeresen közli ezzel együtt azt is, hogy ehhez a szándékhoz képest mit mutatnak, illetve mutattak a tények, amelyből következtetni lehet majd arra, hogy a jegybank a jövőben szigorít vagy lazít majd kamatpolitikáján. A jegybanki előrejelzésben szó lesz arról, hogy milyen árfolyam-alakulás áll összhangban a tervekkel. A forint mostani erősödése ebből a szempontból például teljességgel összhangban van az év végére vonatkozó inflációs célkitűzéssel - mondta Farkas Ádám.

Eltérő véleményeket lehetett viszont hallani azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e most devizában eladósodni. Míg egy kutatói vélemény szerint - arra a várakozásra alapozva, hogy a forint tartósan erős marad, s a felértékelődés akár 10-11 százalékot is elérhet - érdemes devizahitelt felvenni, Farkas Ádám óvott ettől. Finanszírozási tervet nem lehet várakozásokra építeni - mondta. A forintárfolyam széles lebegési sávja miatt óriási kockázatot vállal fel az, aki így tesz. Még a pénzpiaci folyamatokban magukat jól kiismerő bankok is majdnem semleges pozíciót tartanak fenn devizában, tehát a kockázatot ők sem vállalják fel, nem kellene tehát ezt tenniük a vállalkozásoknak. A bankrendszer semleges pozíciójából következik többek között az is, hogy a külkereskedelmi és tőkepiaci folyamatok mindkét irányban alaposan eltéríthetik az árfolyamot.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)