Nem rontja a versenyképességet a forint felértékelődése

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés várhatóan 5, az export 10, a fogyasztás 4, a beruházások pedig 10 százalékkal bővülnek az idén - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön. Kovács úgy vélte, hogy a jegybank új árfolyam-politikája miatt felértékelődő forint nem okozza a magyar cégek versenyképességének tartós romlását.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg hiánya idén a tavalyinál nagyobb lesz: míg az elmúlt évben a GDP 3,3 százalékát jelentette a deficit, addig idén ez az arány eléri a 4 százalékot - jelentette ki Kovács Álmos a Budapesti Árutőzsde, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Külkereskedelmi Szövetség közös, a sávszélesítés hatásait értékelő rendezvényén.

A helyettes államtitkár elmondta: az elmúlt három évben a megtakarítások a GDP 24-25 százalékát jelentették, és döntő többségük a vállalati szektorban keletkezett. A lakosság megtakarításai ugyanebben az időszakban a bruttó hazai termék 6-8 százalékát jelentették.

Kovács Álmos szerint a forint árfolyamának erősödése a sávszélesítést követő 3-6 hónapon belül úgy csökkentheti az inflációt, hogy közben nem okozza a versenyképesség tartós romlását.

Farkas Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a konferencián kijelentette: nem érdemes devizában eladósodniuk a magyar cégeknek, mert hosszabb távon a magyar nemzeti valuta árfolyama akár gyengülhet is, ami többletkiadásokkal járhat a vállalatok számára.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Akár 14 százalékkal is erősödhet a forint
(2001. június 18.)

Inflációs célt követő monetáris rendszert vezet be a jegybank
(2001. június 12.)