Az Arthur Andersen 7 millió dollárt fizet a szabálytalanságokért

Vágólapra másolva!
A amerikai tőzsdei felügyelet 7 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte az Arthur Andersen könyvvizsgálót. A büntetést a Porta Systems és a Waste Management vállalatokkal kapcsolatos szabálytalanságok és mulasztások miatt rótta ki a felügyelet a könyvvizsgálóra. Az Arthur Andersen elfogadja a döntést, hogy elejét vegye az esetleges további vizsgálódásoknak.
Vágólapra másolva!

A világ öt legnagyobb könyvvizsgálójának egyikét, az Arthur Andersent példátlanul magas, 7 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte az amerikai tőzsdei felügyelet. A vállalat elfogadja a bírságot, mert szeretné elkerülni a további vizsgálódásokat - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A büntetés elsődleges oka, hogy a felügyelet megállapításai szerint az Arthur Andersen a könyvvizsgálat mellett tanácsadóként is működött a Porta Systems nevű, távközlési berendezéseket gyártó vállalatnál, és ezért 6 millió dollárt vett fel.

Korábban az Arthur Andersen a hulladékkezeléssel foglalkozó Waste Management vállalattal is szerződésben állt, és a felügyelet itt is talált szabálytalanságokat.

A Waste Management az 1992 és 1996 közötti időszakban 1,43 milliárd dollárral nagyobb adózás előtti profitot jelölt meg könyveiben és költségeiből közel 148 millió dollárt egyszerűen eltűntetett. A vizsgálat szerint a könyvvizsgáló hibát követett el, mert elnézte ezeket az adatokat és ezzel megkárosította a befektetőket.

A két cég között gyanús összefonódásokra is fény derült, hiszen a 1997-ig az Arthur Andersen 14 volt munkatársa dolgozott a Waste Managementnél vezető beosztásokban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Arthur Andersen