Váratlan volt, de serkentő hatású lehet a devizaliberalizáció

Vágólapra másolva!
Váratlanul érte a hazai pénz- és tőkepiac szereplőit az a radikális és gyors devizaliberalizáció, amelyet a jegybankkal egyetértésben a kormány meglépett - mondta Wolf László, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese. A devizaműveletek korlátozásainak feloldása logikusan követte a forint árfolyamsávjának kiszélesítését, és ez a hazai gazdaság felpezsdülését vonhatja maga után.
Vágólapra másolva!

Wolf László úgy véli, nem kell attól tartani, hogy a magyar magánügyfelek, illetve gazdálkodó szervezetek nagy mértékben kivinnék megtakarításaikat külföldre, sőt a lépés a hazai gazdaság további felpezsdülését vonja maga után.

Wolf László elmondta: a forint árfolyamsávjának május elejei kiszélesítését logikusan követte a devizaműveletek korlátozásainak feloldása, bár arra a hazai pénz- és tőkepiac szereplői egyelőre nem számítottak.

Az árfolyamsáv kiszélesítésének hatására a forint nem várt mértékben erősödni kezdett. A piaci szereplők arra számítottak, hogy mintegy 5-6 százalékkal erősödik majd a sávközéphez képest a forint, de a 10 százalék körüli erősödés meglepetést okozott. Most úgy gondolom, hogy a forint akár egészen a sáv aljáig erősödhet. Ha ez megtörténne, az annyit jelentene, mintha a forintot 12 százalékkal felértékelték volna. Ez meglepő fordulat lenne, de nem elképzelhetetlen - mondta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A devizaműveletek liberalizációja, a devizakorlátozások feloldása igen kedvezően hat majd a lakosság és a vállalatok különböző pénzpiaci műveleteire - hangsúlyozta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Bank vezetése arra számít, hogy a külföldi cégek, a tőkepiaci résztvevők a jövőben sokkal aktívabban tevékenykednek majd Magyarországon, és jó néhány új származékos terméket vezetnek be a magyarországi piacon. Ilyenek lehetnek a tőzsdeindexekhez kötött hozamok, vagy az értékpapírosított hitelügyletek.

A külföldi cégek a mostaninál várhatóan aktívabbak lesznek az állampapír-piacon is, hiszen bizonyos hosszabb kamatpozíciókat állampapír befektetésekkel fognak majd lefedezni.

A bankokat kettős hatás érheti. Egyrészt valószínűleg üzleteket és ügyfeleket veszítenek, másrészt új ügyfélkör jelenhet meg holdudvarukban - mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Azáltal, hogy szabadon lehetővé válik a magyar cégek számára a külföldön történő bankszámlanyitás, néhány társaság bizonyára élni fog ezzel a lehetőséggel. Egyes megkeresések alapján azonban már most látszik, hogy ezzel párhuzamosan számos külföldi cég és bank Magyarországon, magyar bankoknál kíván majd forintszámlát nyitni. A két folyamat vélhetően kompenzálja egymást - mondta.

A magyar gazdaság, tőke- és pénzpiac eddig is ki volt téve a külföldi pénzügyi befektetők által indukált gyors tőkemozgásoknak és ez a kockázat a jövőben is fennmarad. Stabilitásra törekvő, átgondolt gazdaságpolitikával fenn lehet tartani a külföldi befektetők tartós érdeklődését Magyarország iránt. A devizaliberalizáció mindenképpen jótékony hatással van a magyar gazdaság fejlődésére - hangsúlyozta Wolf László.

(MTI)

Korábban:

Továbbra is vonzónak bizonyul a "devizás" hitel
(2001. június 18.)

Ma lép életbe a devizaliberalizáció
(2001. június 15.)