Csökkent az ipari termelés a valutaunióban

Vágólapra másolva!
Áprilisban - csakúgy, mint márciusban - csökkent a valutaunió ipar termelése: havi összevetésben 0,5 százalékos visszaesést regisztrált az unió statisztikai hivatala. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők azonban továbbra is úgy vélik, hogy a magas infláció miatt az Európai Központi Bank a közeljövőben nem csökkenti kamatait a gazdaság élénkítése érdekében.
Vágólapra másolva!

A márciusi 0,2 százalékos visszaesést követően áprilisban 0,5 százalékkal csökkent a valutaunió ipari termelése havi összevetésben - jelentette kedden az unió statisztikai hivatalára hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. Elemzők előzetesen 0,4 százalékos termelés-visszaesésre számítottak. A hivatal adatai szerint éves összehasonlításban az ipar termelése 1,6 százalékkal bővült, míg az EU egészében 0,4 százalékos havi visszaesést és 1,4 százalékos éves növekedést regisztráltak.

Az ipar kibocsátásának csökkenését az amerikai és az uniós gazdasági növekedés megtorpanásával, és az ennek nyomán csökkenő kereslettel indokolta a statisztikai hivatal.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők úgy nyilatkoztak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói csütörtökön minden bizonnyal változatlanul hagyják a jelenleg 4,5 százalékos európai kamatszintet az euró fennállása óta rekordnak számító, 3,4 százalékos éves infláció miatt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EKB

Korábban:

Tovább nőtt az infláció az eurózónában
(2001. június 18.)