Putyin szerint óriási pénzek folytak ki a Gazpromból

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint "őrületes pénzek" szivárogtak el a Gazprom gáztársaságtól a cég korábbi vezetője, Rem Vjahirjev korszakában, de a Kreml nem kezdeményez vizsgálatot sikkasztás vagy egyéb bűncselekmény gyanújával. Az elnök szerint a cég korábbi üzleteinek felülvizsgálatát a megfelelő szervekre kell bízni. Az Üzleti Negyed egy korábbi cikkben beszámolt arról, hogy a cégcsoporthoz szorosan kötődő vállalatok vezetősége hogyan juttatta rokonait fillérekért részesedéshez ezekben a cégekben.
Vágólapra másolva!

Alekszej Miller (a Gazprom májusban kinevezett új vezetője) nem rendőr, és ha a korábbi Gazprom-vezetés szabálytalanságokat követett el, annak kivizsgálása a megfelelő szervekre tartozik - mondta az államfő amerikai újságíróknak.

Az elmúlt években a Gazprom sok gázlelőhelyet és a csoporthoz szorosan kötődő leányvállalatot engedett át áron alul cégeknek, és szerződéseket adott olyan vállalatoknak, amelyek Gazprom-vezetők, vagy azok rokonainak tulajdonában voltak. Pénzügyi kimutatások tanúsítják, hogy a Gazprom majdnem 3 milliárd dollár értékben vállalt hitelgaranciát különféle, hasonlóan Gazprom-közeli cégek javára - írta az AP hírügynökség kedden. Ezek után Putyin nem riadt vissza a Gazprom monopóliumának megtörésétől, mely a tervek szerint együtt fog járni a közelmúltban történt vezetőváltással.

A monopóliumot persze indokolja, hogy az orosz kormány hosszú évek óta kényszeríti a Gazpromot, hogy az olcsó gázzal szubvencionálja az orosz gazdaságot. A belső gázárak az európai átlagnak az egytizedét teszik ki. Putyin most ezen is változtatni kíván, s mint elmondta: "reális árat" kell kérni a gázért, és "nem lehet drasztikus különbség" a hazai és a nemzetközi gázárak között.

Nyugati társaságok szerint, ha lehetne Oroszországban termelésmegosztási szerződéseket kötni, az sok tízmilliárd dollárnyi beruházást hozhatna az országnak. Putyin erről elmondta: támogatja a kedvezményes adózású termelésmegosztási terveket, de úgy véli, nem szabad felzaklatni a hazai olajtermelőket, akik erősen ellenzik az erős külföldi jelenlétet a szektorban. Oroszországban a kilencvenes évek közepén adtak ki keretjogszabályokat a termelésmegosztási szerződésekre, de ezt nem követték megfelelő módosítások az adórendszerben - írta a hírügynökség.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

Átlátható gazdálkodást ígér a Gazprom
(2001. június 8.)

Putyin bizalmasa került a Gazprom élére
(2001. május 30.)

Gazprom-elöljárók fosztogatják a cégcsoportot
(2001. május 21.)