Vizsgálja az APEH a vállalati csoportos életbiztosításokat

Vágólapra másolva!
Több mint száz foglalkoztatót vizsgál meg az elkövetkezendő hetekben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amelyek az ÁB-Aegon Biztosító Rt.-vel csoportos kockázati életbiztosítást kötöttek - értesült a Népszava. A feltevések szerint az érintett munkaadók 150-200 millió forint társadalombiztosítási járulékot spóroltak meg a konstrukcióval.
Vágólapra másolva!

Két héttel ezelőtt kezdett vizsgálódni az adóhivatal a pénzügyminiszter utasítására az ÁB-Aegonnál. A tárca feltételezése szerint ugyanis a vállalati csoportos életbiztosítások azt a célt szolgálják, hogy a munkáltatók megkerüljék a tb-járulékfizetést. A Népszava információi szerint megközelítően négyezer munkavállaló vesz részt az említett konstrukcióban. Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy az érintett vállalatok több mint 90 százalékának a biztosítás megkötését követően azonnal kiutalta az ÁB-Aegon a ráeső biztosítási összeget. Mindez - a pénzügyi tárca és az APEH meglátása szerint is - arra utal, hogy a konstrukcióban részt vevő munkaadók nem biztosítási céllal éltek ezzel a lehetőséggel, hanem az alkalmazottak burkolt formájú javadalmazásaként alkalmazták. A foglalkoztatóknak ugyanis a biztosítási díjként befizetett és a dolgozóknak egyből kiutalt juttatás után nem kellett tb-járulékot fizetniük.

A PM meglátása szerint több tízmilliárd forint bevételtől eshet el a két biztosítási alap, ha a jelenlegi formájában elterjed a gyakorlatban ez a biztosítási forma. A vizsgálatban érintett konstrukció révén értesülésünk szerint 150-200 millió forinttól esett el a költségvetés. A foglalkoztatottaknál végzendő vizsgálat során nemcsak az ÁB-Aegonnal kötött szerződéseket, hanem valamennyi hasonló biztosítást ellenőriz az adóhivatal. Amennyiben más típusú, visszaélésekre alapot adó konstrukciókra derül fény, azokra is kiterjesztik a vizsgálatot - szögezte le Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese.

Biztosítástechnikai szempontból nem kifogásolható az a szerződés, amit az ÁB-Aegon kínál a vállalatoknak, amivel mellesleg nincs egyedül a hazai piacon - véli Kepecs Gábor, a társaság vezérigazgatója. Továbbra sem derült fény arra, hogy miért csak ennek az egy biztosítónak a termékét kifogásolja a PM. A vezérigazgató abban bízik, hogy a vizsgálat eredményeképpen nem vonják meg azt a lehetőséget, hogy a vállalatok teljes életre szóló biztosítással ösztönözhessék lojális dolgozóikat. Ehelyett inkább a jogszabályokat változtatják megy oly módon, hogy a kérdéses biztosítási forma ne legyen alkalmas adóelkerülésre. A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egyéb jövedelemnek számít a visszavásárolt biztosítás, ami beleszámít az adóalapba, de tb-járulékot nem kell utána fizetni.

Dutka Noémi

(Népszava)