Újabb kamatcsökkentés várható Amerikában

Vágólapra másolva!
Májusban az előző havinál gyorsabban, de az elemzői várakozásoknak megfelelően, 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak havi összevetésben az Egyesült Államokban. Az ipari termelés ugyanakkor csökkent, így elemzők biztosra veszik, hogy a szövetségi jegybank újabb kamatcsökkentéssel kíván lendületet adni a gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki közleménye szerint az élelmiszerek és az energiahordozók nélkül számított maginfláció mindössze 0,1 százalékos volt, ami öt hónapja a legalacsonyabb havi érték. Áprilisban 0,3 százalékos havi, és 0,2 százalékos maginflációt regisztráltak.

A májusi inflációt leginkább az energiaárak 3,1 százalékos, és az üzemanyagok 6 százalékos drágulása okozta.

Pénteken közölték azt is, hogy májusban, havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkent az ipar termelése az Egyesült Államokban. Elemzők előzetesen 0,2 százalékos termelés-bővülésre számítottak.

Szakértők az adatok ismeretében úgy vélték, hogy júniusban a gazdaság élénkítése érdekében tovább csökkenti irányadó kamatát a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). A szövetségi jegybank január óta összesen 250 bázisponttal csökkentette alapkamatát, ami jelenleg 4 százalékos.

(MTI)

Ajánlat:

Fed

Korábban:

Elmarad a várakozásoktól az amerikai termelői árak növekedése
(2001. június 14.)