Januártól kezdődhet a beváltóturizmus

Vágólapra másolva!
Míg egy évtizeddel ezelőtt a bevásárlóturizmus, jövő év elején a beváltóturizmus jöhet divatba. A nyugat-európai valutákat ugyanis - két hónap alatt - jövő év február végéig lehet majd átváltani euróra. Az osztrák bankárok joggal tartanak a valutát Bécsben beváltani igyekvő tízezernyi "turistától". De hasonló problémával nézhetnek szembe a magyarok is, az ukrán, román, volt jugoszláv állampolgároknak ugyanis egyszerűbb lesz nálunk lecserélni a megszűnésre ítélt valutákat.
Vágólapra másolva!

Nem tudni hány milliárd schilling és márka lapul a magyar állampolgárok és a környező országokban lakók fejpárnái alatt, annyi azonban biztos, hogy ezeket a jövő év elején euróra kell váltani - hacsak nem akarják elveszíteni megtakarításaikat. A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer kétségtelenül az, hogy a pénzt egy bankban devizaszámlára helyezik, s ezt a pénzintézet január elsején automatikusan és díjmentesen átváltja majd euróra. A számlaváltás előnyei ellenére bizonyos, hogy sok ezren inkább a bankjegyeket akarják euró bankjegyekre váltani - akár itthon, akár külföldön. Ez tumultuózus jeleneteket idézhet elő a bankfiókokban, mert az átváltási időszak viszonylag rövid: mindössze két hónap. Aki ezalatt nem cseréli át pénzét az összeurópai valutára, később csak az illető ország jegybankjánál - esetleg kereskedelmi bankjaiban - teheti ezt meg, ráadásul jelentős pluszköltséggel.

Az átváltási mizériát tovább bonyolítja az a tény, hogy a környező országok lakói közül sok ezren nálunk vagy Ausztriában akarják elvégezni a beváltást, ami tovább növeli majd a zsúfoltságot. A Magyar Hírlap értesülései szerint az osztrák bankárok máris vészforgató-könyvet dolgoztak ki arra az esetre, ha több tízezer kelet-európai náluk váltja be schillingjeit vagy márkáit. A szomszéd ország bankosai azért is panaszkodnak, mert a beváltás az ügyfélnek díjmentes lesz ugyan, de ennek költségeit a kereskedelmi bankoknak kell állniuk. Az osztrák bankok - állítják - a kelet-európai pénzintézetek munkáját végzik majd el úgymond jótékonykodásból. (Arról ugyanakkor megfeledkeznek, hogy a Kelet-Európában készpénz formájában "parkoló" schillingmilliárdok hosszú éveken át praktikusan nulla százalékos kölcsönt jelentettek az osztrák gazdaságnak.)

Hasonló óvintézkedésre lehet szükség nálunk is, hiszen sokan már csak az osztrák vízumkötelezettség miatt is Magyarországon váltják majd át valutáikat. Erdei Tamás a Magyar Bankszövetség elnöke szerint nincs ok aggodalomra, mert a hazai bankok idejében felkészülnek az átváltási rohamra. A külföldi állampolgároknak a már most is érvényben levő jogszabályok szerint lesz lehetőségük számlanyitásra vagy készpénzátváltásra - mindeközben ügyelnek majd a pénzmosást megelőzni hivatott jogszabályok betartására is. - szerint egymillió forint - vagy annak megfelelő valuta - készpénz beváltásánál már igazolni kell az összeg eredetét. A bankok - fejtette ki Erdei - saját szabályzataikban is meghatározzák a beváltható készpénz felső határát. Ez általában 2-5 millió forint, vagy ennek megfelelő valuta. - fölött tehát nem lesznek kötelesek elvégezni a nyugat-európai valuták beváltását - még akkor sem, ha ennek eredetét igazolni tudja tulajdonosa. A Magyar Nemzeti Bank szabályzata kimondja, hogy a hazai bankok csak február 15-éig lesznek kötelesek beváltani a megszűnő valutákat. A Bankszövetség elnöke szerint ezután a bankok többsége nem vállalkozik majd erre a feladatra, hiszen az átváltás olyan nagy költségekkel jár, amit az érte kért jutalék - legyen az akár 30 százalék - nem képes ellensúlyozni.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)