A kamara szerint optimisták a vállalatok

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) konjunktúraindexe fél év alatt 2,7 ponttal nőtt, és elérte a 14,6 pontot. A kamara felmérése megerősíti, hogy a májusi rekordot követően az év hátralévő részében az infláció csökkenésére számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Palócz Éva, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézet ügyvezető igazgatója csütörtökön elmondta: a kamara 1998 óta félévente végez konjunktúra-felmérést; a mostani kutatás során 1276 vállalat válaszait elemezték.

A felmérésből kiderül: májusban a megkérdezett cégek 6,6 százaléka az inflációt meghaladó mértékű áremelést tervez, míg 31 százalékuk a kabinet által tervezett pénzromlási ütemnek megfelelő drágulással számol. Ezért az ügyvezető igazgató úgy véli, hogy az árak növekedési üteme májusban elérte éves csúcspontját.

A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok több mint egyharmada, 33,6 százaléka kívánja növelni gépberuházásait, míg 14,4 százalékuk mérsékli a beruházásra fordított összeg nagyságát.

Építési beruházást a cégek csaknem 60 százaléka folytat. Ezeket a kiadásokat a vállalatok 21,6 százaléka növelné, 11,3 százaléka pedig csökkenteni szeretné.

A vállalatok 19 százaléka számít a foglalkoztatottak számának emelkedésére, és csupán 8,1 százalékuk csökkenésre.

Palócz Éva közölte: az ágazatok közül legrosszabb jövedelmezőségről az építőipari és a szállítási- hírközlési, valamint az idegenforgalmi cégek panaszkodnak.

(MTI)

Ajánlat:

MKIK