Új képzési támogatások, átalakuló munkaerőpiaci szervezet

Vágólapra másolva!
Július 1-jével módosul a foglalkoztatási törvény. Bővül a képzési támogatások köre, átalakul a munkaerőpiaci szervezet, 2002. január 1-jétől pedig megváltoznak a munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés támogatásának feltételei.
Vágólapra másolva!

Képzési támogatás

Ezentúl azoknak a pályakezdő fiataloknak a munkaerőpiaci képzése is támogatható, akik 25 évesnél fiatalabbak (felsőfokú végzettség esetén a korhatár 30 év) és tanulói, illetve hallgatói jogviszonyuk megszűnését követően nem szereztek jogosultságot munkanélküli járulékra.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermek gondozása céljából hosszabb ideig fizetés nélküli szabadságon lévő, valamint a gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülő személyek a munkahelyüktől való távollét megszűnését követően fokozottabban vannak kitéve a munkanélküliség veszélyének. Ezért a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy azok a személyek, akik gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetve terhességi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesülnek, munkaerőpiaci képzésben vegyenek részt. A támogatás feltétele, hogy a képzés időtartama ne haladja meg a heti 20 órát, és ha a képzésben részt vevő személy gyesen vagy gyeden van, akkor a választott képzés akkor kezdődjön, amikor a gyermek már elmúlt másfél éves. A gyesen lévőkre, illetve gyermekgondozási támogatásban részesülőkre vonatkozó további feltétel, hogy nem végezhetnek kereső tevékenységet.

Munkaerőpiaci szervezet

A törvénymódosítás értelmében július 1-jétől megváltozik a munkanélküliséggel foglalkozó állami szervezet elnevezése. A jövőben a munkaerőpiaci szervezet Állami Foglalkoztatási Szolgálatként működik tovább, az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ pedig a Gazdasági Minisztérium irányítása alatt álló központi hivatallá, Foglalkoztatási Hivatallá alakul át. Ez a hivatal fogja ellátni a Munkaerőpiaci Alap működtetésének egyes feladatait, valamint a munkanélküli ellátásokkal, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal, továbbá a munkaerőpiaci szolgáltatásokkal kapcsolatos módszertani feladatokat. A Foglalkoztatási Hivatal foglalkozási rehabilitációval kapcsolatos tevékenységének irányításában, illetve a megváltozott munkaképességű munkanélküliekkel összefüggő, valamint foglalkozási rehabilitációs feladatai ellátásában a Szociális és Családügyi Minisztérium is közreműködik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Karriercentrum
(az Üzleti Negyed szolgáltatása)

Állás
(az Üzleti Negyed rovata)