Jelentősen növelte nyereségét az Agrana cukoripari konszern

Vágólapra másolva!
Az Agrana Beteiligung AG osztrák cukoripari nagyvállalat forgalma az elmúlt évben 760 millió euró volt, ami 1999-hez képest 8,1 százalékos növekedésnek felel meg. A vállalat nettó nyeresége 71 százalékkal nőtt és 37,6 millió eurót tett ki. A magyarországi cukorpiacon ugyanakkor csökkent az osztrák cég forgalma.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Agrana Beteiligung AG cukoripari konszern a február 28-án zárt üzleti évben első ízben ért el 10 milliárd schillingnél nagyobb forgalmat, nyereségét pedig 71 százalékkal növelte az előző évihez képest - közölték szerdán Bécsben.

A vállalat forgalma 760 millió eurót - mintegy10,46 milliárd schillinget - tett ki, az előző évinél 8,1 százalékkal többet. A vállalat üzemi eredmény 42 százalékkal javult és 66,7 millió eurót tett ki, a nettó nyereség pedig 71 százalékkal 37,6 millió euróra nőtt.

A cukorágazatban az eladások április végén 75 900 tonnával haladták meg az előző évit. A belföldi eladások - a csomagolt cukor - forgalma valamelyest javult az előző évihez képest, és az üdítőitalok gyártóinak eladott mennyiség 12 százalékkal növekedett.

Az üzleti jelentésből kitűnik, hogy az Agrana magyarországi gyárai 1,2 millió tonna cukorrépa felvásárlására kötöttek szerződést 2001-re, vagyis az előző évinél 65 százalékkal többre, és a cég abban a négy közép-kelet-európai országban, ahol saját gyárakkal, illetve részesedésekkel rendelkezik Magyarországon, Romániában, Csehországban és Szlovákiában -, stabil forgalomra és hozamra számít.

A magyar cukorpiacon a tavalyi naptári évben 35 ezer tonnával, 336 ezer tonnára csökkent az Agrana forgalma. A cég ennek okát a tavaly óta csökkent, de még mindig létező importban, valamint a fogyasztói szokások változásában látja. Az Agrana a magyar piacon 9 százalékkal emelte a cukor árát.

A Magyar Cukor Rt - amelyben az Agranának részesedése van - tavaly az előző évihez képest 9 százalékkal 18 milliárd forintra növelte nettó forgalmát a szárazság és a gyenge termés, valamint a zsugorodó piac ellenére. A Magyar Cukor Rt három gyárában összesen 732 ezer tonna cukorrépát dolgozott fel 95 ezer tonna fehér cukorrá 2000-ben. A tavalyi aszály miatt a cukorexportot a második negyedévtől szüneteltették, de a tavaly hiányzó mennyiséget idén a cukorrépát termő terület növelésével szándékoznak ellensúlyozni.

Az ácsi gyár bezárásával lezárult a racionalizálási és struktúra-tisztítási folyamat, és az Agrana most Magyarországon a petőházai és kaposvári gyárban termelt cukorral őrzi 37 százalékos piaci részesedését - szól az éves jelentés.

(MTI)

Ajánlat:

Agrana