Folytatódik a japán gazdaság mélyrepülése

Vágólapra másolva!
A japán kormány a gazdasági növekedés további lassulására számít a második negyedévben, miután a márciussal zárult üzleti évre kitűzött 1,2 százalékos növekedési ütemet sem sikerült elérni. A pénzügyminiszter szerint ebben az időszakban a vállalati eredmények is elmaradhatnak az előzetes várakozásoktól.
Vágólapra másolva!

Japánban egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem sikerült elérni a kormány által a márciussal zárult 2000/2001-es pénzügyi évre kitűzött 1,2 százalékos gazdasági növekedési ütemet.

A szigetországban hétfőn teszik közzé a januártól márciusig tartó időszak növekedési adatát. Elemzők a vártnál rosszabb befektetések miatt lefelé módosítottak erre az időszakra adott GDP-várakozásukat.

Siokava Maszudzsuro pénzügyminiszter további gazdasági gyengülést valószínűsít a második negyedévre is. Pénteken a parlament egyik bizottságában a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a vállalati eredmények az április és június közötti időszakban rosszabbak lehetnek az előzetes várakozásoknál. Egyúttal hangsúlyozta a kormány készségét, hogy további intézkedéseket tegyen a gazdaság élénkítésére, konkrétumokat azonban nem közölt.

(MTI)

Korábban:

Mélyülő gazdasági válság Japánban
(2001. május 29.)