Szeptembertől igényelhető a diákhitel

Vágólapra másolva!
Szeptembertől minden magyar állampolgárságú, felsőoktatásban tanuló diák hitelt vehet fel, amelynek éves maximális értéke 210 ezer forint lehet - közölte a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán oktatási miniszter. A kölcsön havi törlesztőrészletének nagysága nem haladhatja meg a hitelt felvevő későbbi, havi jövedelmének 6 százalékát.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán elmondta, hogy az induláskor 14 százalékos kamattal terhelt hitelt a hallgatói jogviszony megszűnését követően az adóköteles jövedelem arányában kell törleszteni, és a havi törlesztőrészlet nagysága nem haladhatja meg a hitelt felvevő jövedelmének 6 százalékát.

A hitel havonta felvehető összege 10 ezer, 15 ezer vagy 21 ezer forint lehet. A miniszter hozzátette: mind a hitel, mind pedig a kamat nagysága a mindenkori inflációnak megfelelően változni fog.

A kölcsön annyi ideig vehető igénybe, amíg az adott felsőoktatási intézményben a képzési idő hivatalosan tart.

Az oktatási tárca vezetője elmondta: a hitelért a nemrégiben létrehozott Diákhitel Központ Rt.-n keresztül a postákon beszerezhető nyomtatványokkal, valamint az iskolai visszaigazolásokkal lehet folyamodni.

Pokorni Zoltán szerint több mint 52 milliárd forintos terhet jelentene az, ha minden jogosult diák felvenné a hitel teljes összegét, de a miniszter azt mondta, hogy a Diákhitel Központ felkészült erre a lehetőségre is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Oktatási Minisztérium

Korábban:

Bankárok bírálják a diákhitelt
(2001. január 15.)

Jövőre igénybe vehető a diákhitel
(2000. november 21.)