Csak lassan mérséklődik az infláció

Vágólapra másolva!
Idén a magyar gazdaság mintegy 5 százalékkal bővülhet, és a forint az év végéig 5 százalékkal erősödhet - áll a GKI Rt., az ABN-AMRO és K&H Bank közös előrejelzésében. A prognózis készítői úgy vélik, hogy az infláció - a költekező költségvetési és a lazuló monetáris politika miatt - nem mérséklődik jelentősen az árfolyam-politika megváltoztatását követően sem.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság az elmúlt években az uniós átlagnál mintegy 2 százalékponttal gyorsabban növekedett, és az előrejelzés szerint a különbség az idén tovább nő. Az ipari termelés és az export dinamikája azonban érezhetően lassul, viszont bővülhet az építőipar és a mezőgazdaság termelése. A kutatás készítői arra számítanak, hogy dinamikus marad a távközlés és az üzleti szolgáltatások fejlődése. Összességében - a cserearányok némi javulását feltételezve - a magyar GDP idén 5 százalékkal bővülhet.

A forintárfolyam ingadozási sávjának május eleji szélesítésével lényegében kialakult az az árfolyamrendszer, amely az euró bevezetéséig működni fog - áll a prognózisban. Az előrejelzés készítői úgy vélik, hogy a havi 0,2 százalékos leértékelés gyakorlatilag elvesztette jelentőségét, így bármikor megszüntethető. A sávszélesítés logikus következménye véleményük szerint a tőkeműveletek további liberalizálása. A három cég szerint az év végén a forint árfolyama nagyjából 5 százalékkal erősödhet, azonban átmenetileg jelentősebb fel- és leértékelődés egyaránt előfordulhat a spekulációk miatt.

A tanulmány készítői arra számítanak, hogy a forint felértékelődése csak kis mértékben csökkenti az inflációt, mert a költségvetési politika költekező, a monetáris politika egyéb elemei lazulnak és a külső egyensúly romlik. A kutatók úgy vélik, hogy az idei éves infláció márciusban volt a legnagyobb, és a pénzromlás üteme csak nyáron mérséklődik érezhetően. A prognózis szerint decemberben az éves infláció 8 százalékos, 2001 egészében 9,3 százalékos lehet.

Az áremelkedés mértéke az importversenynek kitett termékek körében igen alacsony, a mezőgazdasági termékek, a szabályozott árú termékek és a szolgáltatások körében pedig magas lesz. Emellett - főleg az energia szektorban - vannak jelentős halasztott áremelések is, amelyek 2002-2003-ban fékezni fogják az infláció mérséklődését - áll a jelentében.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GKI

ABN-AMRO

Kereskedelmi és Hitelbank

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)