Mégis részt vehet a MATÁV a frekvencia-árverésen

Vágólapra másolva!
A MATÁV Rt. mégis indulhat a 3,5 gigahertzes frekvencia-árverésen, miután korábban kizárták a licitálásból. A távközlési társaságot tulajdonosi összeférhetetlenségre hivatkozva tiltották el az árveréstől, mert  a magyar állam egy aranyrészvényt birtokol a cégben, és a pályázati kiírás szerint az árverésen nem vehet részt két olyan vállalat amelyben befolyásoló tulajdonnal rendelkezik az állam. A MATÁV Rt. pedig az AnTetra után pályázott, amelynek az Antenna Hungária révén az állam is tulajdonosa. 
Vágólapra másolva!

A 3,5 gigahertzes frekvencia-árveréssel kapcsolatban a Hírközlési Főfelügyelet (HíF) felkészül egy eseteleges jogvitára, de abban bízik, hogy június 11-én rendben lezajlik az öt frekvenciablokkra történő licitálás - közölte Frischmann Gábor, a szervezet elnöke hétfőn.

Az ügy hátterében az áll, hogy korábban a MATÁV Rt.-t kizárták a frekvencia-árverésből, a társaság fellebbezését követően azonban egy másodfokú döntéssel felvették a licitáláson résztvevők nyilvántartásába.

Az illetékes szervezet, a Budapesti Hírközlési Felügyelet tulajdonosi összeütközésre való hivatkozással zárta ki a MATÁV Rt.-t az árverésből, hiszen a társaságban a magyar állam egy aranyrészvényt birtokol.

A pályázati kiírásban az szerepelt, hogy nem vehet részt az árverésen egyszerre két olyan vállalat, amelyben többségi, illetve befolyásoló állami tulajdon van. A MATÁV Rt. pedig az állami többségi tulajdonban lévő Antenna Hungária 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, az AnTetra után adta be pályázatát.

Másodfokon a Hírközlési Főfelügyelet azonban úgy döntött, hogy mindkét cég pályázhat, mert az aranyrészvény nem jelent befolyásoló állami tulajdont a MATÁVban.

(A MATÁV Rt. az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó Axelero Rt. tulajdonosa - a szerk.)

(MTI)

Ajánlat:

MATÁV Rt.

Antenna Hungária

Korábban:

Öt frekvenciablokkot árvereznek júniusban
(2001. február 26.)