Csökkent a Ford első negyedévi nyeresége

Vágólapra másolva!
Az amerikai Ford Motor Co. az idei első negyedévben 42,361 milliárd dollár árbevételt könyvelhetett el, a tavalyi év hasonló időszakában elért 42,894 milliárd dollárt követően. A cég nyeresége az első három hónapban 41 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. A Fordnak tavaly 500 millió dollárjába került a balesetek miatt visszahívott autók gumijainak cseréje.
Vágólapra másolva!

Az idei első negyedévben 41 százalékkal csökkent éves összevetésben az amerikai Ford Motor Co. járműgyártó csoport profitja.

A csütörtöki közzétett adatok szerint a cég 1,13 milliárd dollár nettó eredményt ért el az első három hónapban a tavalyi azonos időszakról jelentett 1,92 milliárd dollárt követően. Az árbevétel 42,361 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 42,894 milliárd dollárról.

A Ford eladásai az idei első negyedévben 16 százalékkal 1,805 millió járműre estek vissza világszerte a tavalyi azonos időszakban eladott 1,914 millióról. A cég 5 százalékkal mérsékelte termelését az eladatlan raktárkészlet csökkentése végett.

A Ford 500 millió dollár költséget könyvelt el a tavalyi harmadik és negyedik negyedévre a tömeges visszahívások miatt, amelyekre a gumik állítólagos hibája miatt bekövetkezett, 170 halálos áldozattal és 500 sérüléssel járó amerikai balesetsorozat után kényszerült. Az elsősorban az Explorer modellekre gyárilag felszerelt Firestone gumikból a gyártónak összesen 6,7 milliót kellett tavaly kicserélnie.

A cég részvényinek árfolyama a szerdai kereskedési napon 6,3 százalékos nyereséggel 30,71 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén, s közelít 32,71 dolláros 52 hetes csúcspontjához.

(MTI)

Ajánlat:

Ford