CD-lemezek magas ára miatt folytat vizsgálatot az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdett a feltűnően magas CD árak ügyében - közölte a Handelsblatt. Gyanújuk szerint elképzelhető, hogy a világ öt legnagyobb lemezkiadója egyezteti árait a zenei CD-k európai piacán.
Vágólapra másolva!

A nyomozás kezdeti szakászában van, a bizottság az amerikai versenyhivatal (FTC) tavalyi vizsgálata alapján próbál tájékozódni az ügyről, melyben a versenyhivatal a túl magas CD-árakat kifogásolta. Az FTC vizsgálata peren kívüli megegyezéssel zárult.

Az európai szervezet mindenek előtt a legnagyobb lemezkiadók - a BMG, az EMI, a Warner Music, a Vivendi Universal, illetve a Sony Music - kereskedelmi kapcsolatait vizsgálja - mondta a lapnak a bizottság egyik szóvivője. A Financial Times szerint a gyanú már a tavaly tervezett EMI - Warner Music fúzió során is felmerült.

A jelenleg fúziós terveket szövögető EMI, illetve a BMG az esetleges egyesülés előtt biztosan számíthat az EU alapos versenyjogi vizsgálatára, jelenleg azonban a bizottság még nem érdeklődött a két cégnél a fent említett ügyben.

Amennyiben az Európai Bizottságnak sikerül bebizonyítania, hogy a fenti cégek egyeztetik áraikat az európai piacon, úgy éves forgalmuk tíz százalékára rúgó büntetéssel is számolhatnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

FTC