Ketyegő Reorg Apport-bombák

Vágólapra másolva!
A Postabank egykori rossz portfólióit kezelő, állami tulajdonú Reorg Apport Rt. veszteségeit minden bizonnyal csak részben fedezi az a 4,5 milliárd forint, amelyet a társaság tőkeemelésére szánt a napokban az ÁPV Rt. igazgatósága. További 15 milliárd forintra rúg ugyanis a Reorg Apport úgynevezett számviteli vesztesége, amelyre az ÁPV Rt. garanciát vállalt. Potenciális veszteség ez, ketyegő bomba, mely ha nem is feltétlenül idén, de jövőre mindenképp robbanni fog.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tőkepiac augusztus 1-jei számában közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jó három héttel korábban, július 7-én hozott határozatát arról, hogy felügyeleti intézkedéseket alkalmaztak a Reorg Apport (RA) Rt.-vel szemben.

Az ÁPV Rt. igazgatósága viszont a múlt héten megszavazott 4,471 milliárd forintot az RA tőkeemelésére. Arról a pénzügyi cégekkel szembeni követelménynek az érvényesítéséről van szó, hogy a saját tőke összege - amelybe az esetleges veszteség is beszámít - nem csökkenhet a jegyzett tőke szintje alá. A Reorg Apport ugyanis veszteséggel zárta a tavalyi évet a Postabank felé teljesítendő kamatfizetési kötelezettségek miatt. Emiatt kényszerült most az ÁPV Rt. a tőkeinjekcióra, ami által az RA alaptőkéje 40 millióról 4,511 milliárd forintra ugrik. Ugyanakkor a 2000. évi büdzsé ÁPV Rt.-ről rendelkező része 15 milliárdot különített el a Reorg Apport veszteségeire. Ez esetben azonban nem a tavalyi veszteségről van szó - közölte a Magyar Hírlap kérdésére Módos Márton, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója. A 15 milliárdos summa az a különbözet, amennyivel a PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló cég kevesebbre értékelte az RA eszközeit az 1998 végi átvételi értéknél. A PwC megállapítása azt jelenti: az RA által kezelt vagyon eladása során további veszteségek keletkezhetnek. Az ÁPV Rt. pedig kötelezettséget vállalt ezek fedezésére.

Mint ismert, a Postabank 1998. végi konszolidációja idején az állami tulajdonú Reorg Rt. egyszemélyes társasága, az RA Rt. 41,5 milliárd forintért vett át rossznak (vagy politikai indíttatásúnak) tekintett követeléseket és befektetéseket, s ezért változó kamatozású kötvénnyel fizetett a pénzintézetnek.

A kamatot 2001 januárjában kell megfizetnie az RA-nak, de az e címen időközben felhalmozódó összeg terheli a társaság tőkéjét. Tavaly év végén 6,218 milliárd forint kamatkötelezettséget tartottak nyilván az RA-nál, viszont a portfólió kezeléséből befolyt 1,747 milliárd forint működési bevétel, így adódott az említett, 4,471 milliárdos tőkeigény - tudta meg a Magyar Hírlap az ÁPV Rt.-nél.

A vagyonkezelőnél hozzátették: 1999-ben nem történt olyan vagyonértékesítés az RA-nál, ahol a bevétel nem érte volna el a Postabanktól való átvételkor megállapított értéket. Az "áron aluli" értékesítésre azonban föl kell készülni, mint a PwC értékelése is mutatja. A további veszteségeket azonban nem feltétlenül az idei költségvetésből kell fizetni - tudtuk meg az ÁPV Rt.-ben.

Lenk Géza, a Reorg Rt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: a PSZÁF a tőkehelyzet rendezésére hívta fel az RA-t, és ez az ÁPV intézkedésével teljesülni is fog. Egyelőre nem árulta el, vajon idén előfordult-e, hogy az RA értéken aluli értékesítésre kényszerült.

Mindenesetre a Reorg Apport további veszteségei idén még nem föltétlenül terhelik az ÁPV Rt., s ezzel az állam költségvetését. Így ha a privatizációs bevételek nem fedeznék a többletkiadásokat (például a Magyar Fejlesztési Bank tőkeemelésését), akkor tartalékul szolgálhat az RA veszteségeire szánt15 milliárdos keret el nem költött része - tudta meg a Magyar Hírlap az ÁPV Rt.-ben. Fölmerülhet: vajon nem a Postabank további konszolidációját jelenti-e a Reorg Apport kamatfizetése? A válasz: nem, hiszen a Postabank annak idején kaphatott volna készpénzt is az RA-tól, s ez esetben maga vehetett volna belőle például kamatozó állampapírt.

További veszteség és ezzel valóságos költségvetési teher most már csak az átvételi áron aluli értékesítéssel keletkezhet. A bomba így a Reorg Apportnál és az ÁPV Rt.-nél ketyeg.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Postabank

ÁPV Rt.

Korábban:

A Postabank veszteséges volt tavaly
2000. augusztus 2.