Vágólapra másolva!
Idén a márciustól májusig tartó időszakban a munkanélküliségi ráta 5,8 százalék volt az egy évvel korábbi 6 százalék után, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt. A foglalkoztatottak száma 3,890 millió főre csökkent a tavalyi 3,898 millióról - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Március és május között a munkanélküliek száma elérte a 241 500 főt, ami 9300 fővel kevesebb az egy évvel korábbinál, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt. Az EU 15 régi országának átlagát tekintve a munkanélküliség a mért magyarországi időszak közepén, áprilisban 8,1 százalékot, az új tagállamokkal együtt számítva pedig 9,1 százalékot tett ki.

A 241 500 munkanélküli 46,0 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A tartósan munkanélküliek aránya 5,9 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt év hasonló időszakában volt. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,2 hónapot tett ki az időszakban, ami 0,4 hónappal több, mint a februártól áprilisig tartó időszakban volt.

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 0,2 százalékponttal 21,2 százalékra emelkedett március-májusban az előző időszakhoz képest. Ebben a korosztályban a munkanélküliségi ráta 14,2 százalék, ami egy százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban volt, és azonos az előző időszakban mérttel.