Pesszimisták a német cégvezetők

Vágólapra másolva!
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb adatai szerint májusban csökkent az üzleti bizalom Németországban, mivel az emelkedő olajárak fékezik a stagnáló lakossági fogyasztás miatt amúgy is lassú gazdasági fellendülést - tudósít a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A 7 ezer vállalatvezető megkérdezésével készített index májusi értéke 96,1 pont volt, szemben az áprilisi 96,3 ponttal. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 96 pontos értéket valószínűsítettek.

Lassan bővül a német gazdaság/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040513lassan.htmlCsökkent a német ipar termelése/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040507csokkent.html

A 2000-es év vége óta regisztrált legnagyobb exportnövekedés azt eredményezte, hogy a német gazdaság tovább bővült az idei első negyedévben, noha a lakossági fogyasztás már a negyedik egymást követő negyedévben stagnált. A magas olajárak és egészségügyi ellátás költségei miatt pedig néhány német tartományban kétéves csúcspontjára nőtt az infláció, ami tovább mérsékelte a fogyasztást.

A lakossági fogyasztás 2003 első negyedévétől nem nőtt Németországban, a munkanélküliség pedig 18 hónapja 10 százalék fölött van, mivel a legnagyobb vállalatok jelentős létszámleépítéseket hajtottak végre, vagy külföldre szervezték termelésüket.

Az Ifo indexen belül a jelenlegi üzleti hangulatot megjelenítő alindex az áprilisi 94,9 pontról 94,4 pontra esett. Bizakodóak ugyanakkor a vállalatvezetők a jövőbeni várakozásokat illetően, ez az alindex a korábbi 97,7 pontról 97,8 pontra emelkedett. A főindex értékének csökkenését elsősorban az ország keleti felében tapasztalt bizalomcsökkenés eredményezte - írja a Bloomberg hírügynökség.