A PM tartja magát a 4,6 százalékos hiányhoz

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium szerint tartható a 4,6 százalékos éves államháztartási hiány, azonban ha szükséges, korrekcióról dönt majd a kormány. Az áprilisi 112,9 milliárd forintos deficitet követően májusban 283,16 milliárdos hiányra számít a tárca - közölte Terták Elemér, a tárca közigazgatási államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az eddigi folyamatok alapján a Pénzügyminisztérium szerint nem kell eltérni a 4,6 százalékos éves, GDP-arányos államháztartási hiány prognózistól; amennyiben korrekcióra lenne szükség, a kormány azt meg fogja tenni - mondta Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Járai: További megszorítás szükséges/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040517valtozatlan.html

Terták Elemér a jegybank elnökének hétfői kijelentésére reagált, miszerint további szigorú intézkedés nélkül nem teljesíthető a kormány 4,6 százalékos hiány célja. Terták szerint az MNB és a pénzügyi tárca megítélése között alapvető különbség van az áfabevételeket illetően. "A jegybank alacsonyabb bázissal és az egész évre nagyobb áfakieséssel számol, mint a pénzügyi tárca" - mondta.

Az 53. heti nyugdíj növeli a májusi hiányt

Az államháztartás április havi helyzetéről kiadott tájékoztató szerint májusban a tárca 283,16 milliárd forint hiányt prognosztizál az áprilisi 112,9 milliárd forint deficitet követően. Terták Elemér elmondta, a hiány növekedése mögött a csatlakozás miatt mérséklődő import-áfa, illetve az 53. heti nyugdíj kifizetése áll.

A Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy a júniusi hiány 181,7 milliárd forint lesz, így a féléves deficit 1012,43 milliárd forintot ér el.

Terták Elemér szerint elégedettségre ad okot az első négyhavi államháztartási hiány annak ellenére, hogy ez elérte az éves előirányzat 36,7 százalékát. Elmondta: az év második felében a bevételek a kiadásokat meghaladó mértékben nőnek.