A vártnál gyorsabban nőtt az amerikai ipari termelés

Vágólapra másolva!
Áprilisban 0,8 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye az Egyesült Államokban, a márciusi 0,2 százalékos csökkenés után. A kormányzat közzétette az áprilisi inflációs adatokat is, amely szerint 0,2 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai ipar kapacitáskihasználtság-mutatója 0,2 százalékponttal 76,7 százalékra emelkedett. Elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak az ipari termelésre, míg a kapacitások kihasználtságának mutatóját 0,2 százalékpontos emelkedéssel 76,7 százalékra becsülték.

Az inflációs adatokat tekintve, 0,2 százalékkal emelkedtek áprilisban a kiskereskedelmi árak, míg az élelmiszerek és az energia árának figyelembevétele nélküli drágulás 0,3 százalékos volt. Ez utóbbi, a maginfláció 1,8 százalékkal haladta meg a tavaly április szintet, ami csaknem másfél éve a legnagyobb arányú növekedés. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést valószínűsítettek az átfogó inflációs mutatóban, és 0,2 százalékos növekedést a maginflációban. Az éves inflációt - a drágulást tavaly áprilishoz képest - 2,4 százalékra tették, a maginflációt 1,7 százalékra.

Az amerikai kiskereskedelmi árindex (CPI) ezzel megszakítás nélkül ötödik hónapja emelkedett a múlt hónapban és most elsősorban a szállodai, az egészségügyi és oktatási szolgáltatások árainak emelkedése segítette ebben. Márciusban az amerikai CPI 0,5 százalékkal emelkedett, a maginfláció pedig 0,4 százalékkal.