6 millió forintra nőtt a betétbiztosítás összege

Vágólapra másolva!
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2004. május 1-jétől az eddigi legfeljebb 3 millió forint helyett 6 millió forint kártalanítást fizet a bankbetétek tulajdonosainak egy esetleges pénzintézeti csőd esetén. A csatlakozás nyomán az OBA szolgáltatása már  nemcsak Magyarország területén vehető igénybe.
Vágólapra másolva!
Betétbiztosítási és befektetővédelmi alapok/uzletinegyed/hitel/20000605163227MFHS.html(Az Üzleti Negyed összeállítása)

A betétbiztosítási határt az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás tette szükségessé, ugyanis az EU-tagországok betétbiztosítói legalább 20 ezer euró értékben fizetnek kártalanítást a betéttulajdonosoknak. A 6 millió forintos összeghatár jelenlegi árfolyamon mintegy 23 ezer eurót jelent.

Továbbra is érvényes az ún. betétbiztosítási önrészre vonatkozó szabályozás, mely szerint egy esetleges betétbefagyást követően az OBA által fizetett kártalanítás mértéke 1 millió forintig 100 százalék, az 1 millió forint összeghatár feletti betétrésznek pedig a 90 százaléka, de személyenként és hitelintézetenként legfeljebb 6 millió forint lehet a kártalanítás összege - áll az OBA közleményében.

A betétbiztosítást érintő változások másik legfontosabb újdonsága, hogy a csatlakozással létrejött a határokon átnyúló betétbiztosítás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy az OBA a csatlakozást követően nem csak Magyarország határain belül nyújthat betétbiztosítási szolgáltatást, illetve azt is jelentheti, hogy Magyarországon nem kizárólag az OBA nyújthat betétbiztosítást: az új szabályok szerint az Unió területén bejegyzett bankokban elhelyezett betéteket az alapítás országában működő betétbiztosítási intézmény biztosítja.