Magyar-szlovák egyezség a tokaji név használatáról

Vágólapra másolva!
Megegyezett Magyarország Szlovákiával a tokaji névhasználati vitában, és a felek a megállapodást várhatóan még csütörtökön eljuttatják Brüsszelbe - jelentette be a mezőgazdasági bizottság előtt Németh Imre. Az egyezség lényege, hogy Szlovákia a magyar terület egytizedén, mintegy 565 hektáron állíthat elő szőlőt a tokaji borvidékhez kapcsolódó területeken. 
Vágólapra másolva!

Az agrártárca vezetője az egyezséget olyan kompromisszumként értékelte, amelynek révén zárt borvidék jöhet létre. Közös lesz a minőség-ellenőrzés, a marketingmunka és a jogi feltételek is, mivel Szlovákia vállalta, hogy a magyar bortörvény rendelkezéseit beépíti saját szabályozásába. A szlovákok a kétputtonyos aszút kivonják a piacról, és édes szamorodniként árulják a továbbiakban - írja a Világgazdaság.

A két ország közötti konfliktust az okozta, hogy a borvidékhez eredetileg tartozó, 100-120 hektáros terület helyett a szomszédos ország 900 hektárt akart elismertetni tokajiként. Az egyezség szerint Szlovákia 565 hektáron termelhet, ami a magyar borvidék 10 százalékának felel meg. Az 565 hektár tulajdonképpen a három település által közbezárt területet jelenti, amelyet magyar szőlősgazdák művelnek - tette hozzá a miniszter.