Bokros: A társadalom megfontolja érveimet

Vágólapra másolva!
Gazdasági programjának főbb pontjai nemcsak a térség, de Nyugat-Európa számos országára is érvényesek - vélte Bokros Lajos volt pénzügyminiszter Verseny és szolidaritás című könyve keddi bemutatóján. A Világbank igazgatója nem tartotta kizártnak a magyar közéletbe való visszatérését.
Vágólapra másolva!

Túlzott az individualizmus

A hazai piacgazdaság elmúlt 14 éve individualizmushoz vezetett, de a verseny és a szolidaritás valójában összefér - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Világbank igazgatója kedd este a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen rendezett könyvbemutatóján. A közgazdász szerint Magyarországon a jobb módúaknak önkéntesen le kell mondaniuk néhány megszokott állami szolgáltatásról a szolidaritás jegyében, de ez közvetve érdeküket is szolgálja, mivel így csökkenhet az állami újraelosztás szerepe és nőhet a gazdaság versenyképessége.

Bokros úgy vélte, a társadalom alkalmas érvei megfontolására, vagyis vita kezdődhet az államháztartási reformról, valamint az oktatási és az egészségügyi rendszer átalakításáról is, így programjának néhány pontja teljesülhet. Kérdésre válaszolva a volt pénzügyminiszter nem tartotta kizártnak visszatérését a magyar közéletbe, de közölte: pozíció nem, csak a megvalósítható program érdekli.

A 130 pont Nyugat-Európára is érvényes

Az államháztartási reformok elmaradása Nyugat-Európában már kikezdte a szolidaritást és számos ország költségvetési egyensúlyát is, ezért nem a maastrichti konvergencia-kritériumok szigorú betartására, hanem a fenntartható gazdasági növekedés megteremtésére kell törekedniük az eurózóna kormányainak is - mondta a Világbank igazgatója, aki szerint ezért a 130 pontban javasolt intézkedések jó részére ott is szükség van.

Bokros elmondta: a kelet-európai rendszerváltások nyomán megroppantak a térség jóléti rendszerei, így az új politikai elitek számos érdemi reformot hajthattak végre, ezzel szemben a kontinens fejlettebb felében minden társadalmi csoport mereven ragaszkodik már megszerzett jogaihoz. A közgazdász európai mércével mérve is példaértékűnek tartja a lengyel nyugdíjrendszert, a szlovák adórendszert és a magyar munkapiac rugalmasságát.