Kevesebb idén az eva-bevétel

Vágólapra másolva!
Az éves eva-bevételi terv több mint 34 százalékát fizették be a vállalkozások április közepéig - tudta meg a Napi Gazdaság az adóhivataltól. Április 13-áig, tehát az első negyedéves befizetési határidőt követően 6,1 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások a negyedéves árbevétel után, szemben az egy évvel korábbi 8,4 milliárd forinttal.
Vágólapra másolva!

Az APEH által március közepéig feldolgozott 48,8 ezer, a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozás (több mint 68 százalékuk egyéni vállalkozás, a többi közkereseti társaság és betéti társaság) összesen 38,8 milliárd forintnyi adókötelezettséget vallott be 2003-ra, ebből 12,6 milliárdot idén, a február 15-i határidőhöz kötötten teljesítettek.

Adóhttp://http://origo.hu/uzletinegyed/ado/index.htmlAz [origo] rovata

A számviteli törvény hatálya alá tartozó társaságoktól tavaly előlegként 4,8 milliárd forint folyt be, további információ azonban nem áll rendelkezésre, mert ezek a cégek idén május 31-ig adják le bevallásukat. Mindebből kiszámítható, hogy az idei első negyedévben keletkezett árbevétel után 6,1 milliárd forintot fizettek az evázók, ami kevesebb, mint a tavaly ugyanebben az időszakban elért 8,4 milliárd forint.

Ha az idei előirányzatból levonjuk a tavalyi évhez köthető befizetéseket, akkor negyedévenként átlagosan közel 10 milliárdot kellene utalniuk a vállalkozásoknak, hogy meglegyen a PM által várt 54,4 milliárd forint. Ha az előző évhez hasonlóan alakulnak idén a befizetések, akkor az első, 8,4 milliárdos részlet utáni két negyedévben átlagosan 11 milliárd forint folyt be, vagyis javult a

bevétel. Az APEH kimutatása szerint tavaly év végén 59,1 ezer vállalkozás mondhatta el magáról, hogy eva körbe tartozik, vagyis év közben közel 3 ezren lemorzsolódtak. Idén március 31-én 82,5 ezer eva alanyt tartottak nyilván, vagyis az újonnan belépők száma 23,4 ezer volt - írja a Napi Gazdaság.