Milliók tüntettek Európa-szerte

Vágólapra másolva!
A munkahelyek védelmében, a bérből és fizetésből élők érdekeinek képviseletében mozgósítottak a szakszervezetek Európa szerte: Németország és Franciaország több nagyvárosában ezrek vonultak utcára, míg Rómában egymillióan tüntettek a Berlusconi-kormány nyugdíjreform-tervezete ellen.
Vágólapra másolva!

A szociális megszorítások ellen tüntettek szombaton a német városokban: Berlinben, Stuttgartban, Kölnben. Az akciónap megtartására az Európai Szakszervezeti Szövetség és helyi szakszervezeti szövetségek szólítottak fel, s Németországban közel félmillióan engedelmeskedtek a felhívásnak. Berlinben három irányból körülbelül negyedmillió ember közelítette meg a Brandenburgi kaput, a nagygyűlés színhelyét. Michael Sommer, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke azt vetette a kormányzó szociáldemokrata-környezetvédő kormány szemére, hogy a gyengék vállára rakja a válság terheit. Gerhard Schröder kancellár jó egy évvel ezelőtt hirdette meg reformoknak nevezett megszorító intézkedéseit, amelyek lényege, hogy Németország gazdasági versenyképességének megtartása, vagy növelése érdekében vissza akarja fogni az eddig bőkezű jóléti államot. A szakszervezet adatai szerint mind Stuttgartban, mind Kölnben több mint százezren tüntettek.

Francia nagyvárosokban is ezrek vonultak fel a szakszervezetek európai szövetségének tüntetésein. A CGT baloldali szakszervezeti tömörülés szerint 10-15 ezer ember tüntetett Párizsban a fizetésből élők érdekeit védelmezve. A République tér és az Opera között egy órán át vonuló tömeget a rendőrség viszont öt és fél ezresre tette. A második legnagyobb francia város, Marseille utcáin mindössze néhány százan tüntettek, míg Bordeaux, Rennes, Lille és Montpellier ezres tömeg felvonulásának színtere volt.

Rómában a nyugdíjreform ellen vonultak utcára

Sok a nyugdíjas

A Berlusconi-kormány növelni akarja a nyugdíjjogosultsághoz szükséges társadalombiztosítási hozzájárulás éveit. A jelenlegi rendszer szerint az olaszok 57 éves koruktól mehetnek nyugdíjba, ha legalább 35 évig fizették a társadalombiztosítást. Olaszországban igen magas a nyugdíjasok aránya: 23 milliós aktív lakosságra 16,4 millió nyugdíjas jut.

A megmozdulás, amelyet a három nagy olasz szakszervezeti tömörülés, a CGIL, a CISL és az UIL szervezett, az olasz főváros egyik legnagyobb terén, a San Giovanni in Laterano téren érte el csúcspontját.

"Vége a türelemnek - figyelmeztetett Guglielmo Epifani, a baloldali CIGL vezetője - A kormány vagy változtat, vagy nem képvisel minket többé". Epifani számon kérte a kormánytól, tett-e valamit azért, hogy megfékezze a megélhetési költségek emelkedését, hogy miért nem látja a nyugdíjasok vásárló erejének hónapról hónapra való csökkenését, az egészségügy, a szakképzés költségeinek állandó növekedését.

Silvano Miniati, az olasz szakszervezetek szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy jelenleg Olaszországban több mint négymillió nyugdíjas alig havi 500 euróból él, és további hat millióan kapnak 500-1000 euró közötti nyugdíjat. Alig több mint egy héten belül ez volt a második nagy megmozdulás a kormány ellen Olaszországban. Március 26-án, két éven belül másodszor bénította meg általános sztrájk az országot, amellyel Berlusconi gazdaságpolitikája ellen tiltakoztak.