Schröder kifogásolja az alacsony keleti adókat

Vágólapra másolva!
Gerhard Schröder hétfőn kifogásolta az Európai Unióhoz májusban csatlakozó közép- és kelet-európai országokban kivetett alacsony vállalati nyereségadót. A német kancellár szerint arról is beszélni kell, hogy az Unió egyre kevésbé szívesen finanszírozza az új tagországok infrastrukturális beruházásait.
Vágólapra másolva!

Hazafiatlan cégek

Hazafiatlannak nevezte a héten Schröder kancellár azokat a cégeket, melyek költségeik csökkentése érdekében több ezer állást külföldre telepítenek - írja az AFP. A német iparkamara képviselői viszont pont ezt tanácsolják tagvállalataiknak, mondván: éljenek az Unió bővítése által kínált lehetőségekkel.

Az alacsony adószint az egyik oka annak, hogy számos német cég közép- és kelet-európai országokba telepíti át a termelését, vagy annak egy részét - mondta Schröder a Friedrich Ebert Alapítvány rendezvényén. A kancelár emlékeztetett: a társasági nyereségadó az uniós tagországokban átlagosan 30 százalékos, a csatlakozó országokban 20 százalék alatt van. Schröder közölte: erről beszélni kell.

A kancellár azt is közölte, hogy az új tagországok infrastruktúrájukat megpróbálják brüsszeli pénzekből fejleszteni, ám a jelenlegi EU-államoknak, az EU-költségvetés legfőbb támaszainak egyre nagyobb gondot okoznak a növekvő költségek, s ezt sem szabad elhallgatni.

Schröder ugyanakkor teljesen hamisnak nevezte, hogy mindezek miatt egyesek az EU-bővítés történelmi esélyét megkérdőjelezik.