Rács mögé kerülhet az amerikai életmódguru

Vágólapra másolva!
Börtönbe kerülhet Amerika egyik leghíresebb és legsikeresebb üzletasszonya Martha Stewart, miután pénteken egy New York-i bíróság bűnösnek találta mind a négy ellene felhozott vádpontban - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint börtön és óriási pénzbüntetés vár a számtalan szakácskönyv és életmódmagazin alapítójára és szerzőjére, ugyanis Amerika egyik legsikeresebb üzletasszonyának tartott Martha Stewartot pénteken bűnösnek találta egy New York-i bíróság az ellene felhozott négy vádpontban. A vádpontok mindegyike öt év börtönt és negyedmilliós bírságot vonhat maga után.

Az amerikai háziasszonyok példaképének számító Stewartot egyebek mellett a befektetők félrevezetésével és az igazság eltitkolásával vádolták. Stewart 2001 december 27-én értékesítette az ImClone gyógyszergyárban lévő részesedését (3928 darab részvényt) 228 ezer dollár értékben. A tranzakcióra egy nappal azelőtt került sor, hogy a cég bejelentette: az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal elutasította a rákellenes szerének bejegyzését. A hír hatására az ImClone részvényárfolyama meredek esésbe kezdett.

A per során Martha Stewart és brókere, a másodrendű vádlott - akit szintén bűnösnek találtak az ellene felhozott öt vádpontból négy esetben - Peter Bacanovic azzal védekezett, hogy előzetesen megállapodtak: automatikusan eladják a részvényeket, ha az árfolyam 60 dollár alá csökken. Az ügy további érdekessége, hogy a gyógyszergyár korábbi vezérigazgatója, Sam Waksal ugyancsak megvált részvényeitől a negatív hír bejelentése előtt. Waksalt hétévi börtönbüntetésre ítélték bennfentes kereskedésért.

"Fellebbezni fogok az ítélet ellen és folytatom a harcomat, hogy tisztára mossam a nevemet. Hiszek az igazságszolgáltatás rendszerében és biztos vagyok abban, hogy a végén győzni fogok" - közölte honlapján Martha Stewart, aki felett június 17-én mondanak végső ítéletet.

A Martha Stewart Living Omnimedia részvényárfolyama 3,13 dollárral 10,90 dollárra süllyedt, a New York-i tőzsde pénteki kereskedése során.