Az elektromos hulladékok 10 százaléka hasznosul

Vágólapra másolva!
Magyarországon évente 100-120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék keletkezik, ám ennek csak a 10 százalékát hasznosítják újra. Az uniós előírások szerint Magyarországnak 2006-ig fel kell készülnie arra, hogy évente lakosonként 4 kilogramm ilyen típusú hulladékot gyűjtsenek be.
Vágólapra másolva!

2004. augusztus 13-ig valamennyi uniós tagállamnak a jogrendje részévé kell tennie az Európai Parlament és Tanács tavaly januárban elfogadott, az elektromos és az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos irányelvét - mondta a Green Electronics elnevezésű konferencián Zsolt István, a Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet osztályvezetője. A direktíva legfontosabb célja, hogy elősegítse az elektromos és elektronikai berendezések újrahasznosítását és ezzel óvja a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Az uniós előírások szerint ezeknek a hulladékoknak a visszagyűjtése és újrahasznosítása alapvetően a gyártók és az importőrök feladata. A gyártóknak és az importálóknak nemcsak a gyűjtőpontoktól kell megszervezniük a hulladékok elszállítását, hanem az újrahasznosítását is meg kell oldaniuk.

Az uniós előírások szerint Magyarországnak 2006-ig fel kell készülnie arra, hogy évente lakosonként 4 kilogramm ilyen típusú hulladékot gyűjtsenek be, ám hazánk valószínűleg 2008-ig kap lehetőséget ennek megoldására. Írország és Görögország már megkapta azt a lehetőséget, hogy az előírásokhoz képest később alkalmazza az uniós direktívát ezzel kapcsolatban.

Az országos szinten évi 40 ezer tonna hulladék begyűjtése és újrahasznosítása több milliárd forintba kerül majd, ám a költségek 60 százalékát a logisztikai megoldások teszik majd ki.